Yliö: “Lihan kulutuksen vähenemiseen pitää varautua”
Suomalainen ruokajärjestelmä ei ole kestävällä pohjalla, muistuttavat Professori Heikki Lehtonen ja neuvotteleva virkamies Hanna Mattila.
Tässä pastakastikkeessa jauheliha on korvattu soijalla. Yliön kirjoittajat toivovat sille kotimaista vaihtoehtoa. Kuva: Jaana KankaanpääProfessori Heikki Lehtonen Luonnonvarakeskuksesta ja neuvotteleva virkamies Hanna Mattila maa- ja metsätalousministeriöstä painottavat yliökirjoituksessaan (MT 22.4.2016), että kestävän ruokajärjestelmän luomiseksi osa nykyisestä lihankulutuksesta on korvattava vaihtoehtoisilla proteiininlähteillä.
"Tämä näkemys on jatkuvasti vahvistunut ja sille on saatu kansainvälisesti vahvaa tukea muun muassa ilmaston- ja globaalimuutokseen liittyvässä tutkimuksessa", kirjoittajat muistuttavat.
"Lihan käytön vähentämiseen ajavat monet syyt. Lihantuotanto ja sitä palveleva rehuntuotanto vaativat paljon peltoalaa ja energiaa ja aiheuttavat monia ympäristöhaittoja, kuten kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjen rehevöitymistä. Punaisen lihan ja lihajalosteiden liikakäyttö aiheuttaa myös terveyshaittoja."
Lehtosen ja Mattilan mukaan suomalaiset syövät liikaa ja osin turhia ruoka-aineita. Ruuan hinnasta valitetaan samaan aikaan kun ruokaa heitetään roskiin ja suuri osa tuottajista kärsii heikosta kannattavuudesta.
"Ruokajärjestelmä ei ole kestävällä pohjalla. Kestävämpiä ruokaratkaisuja tarvitaan jo senkin vuoksi, että maailman väestö kasvaa yhdeksään miljardiin vuoteen 2050 mennessä. Ilmastonmuutos vaikeuttaa ruuantuotantoa nykyisillä tuotantoalueilla."
Lihaa tulisi korvata erityisesti proteiinipitoisilla kasvituotteilla.
"Muutos on tarpeen myös Suomessa, jossa lihan kulutus ja tuonti ovat kasvaneet merkittävästi 20 vuodessa. Kasvihuonekaasuja ja vesistökuormitusta pitää vähentää radikaalisti ja mieluiten nopealla aikataululla. Lyhyt ruokaketju tuottajalta kuluttajalle kuluttaa vähemmän luonnonvaroja."
"Uusimmat kansalliset ravitsemussuositukset vuodelta 2014 kehottavat ensimmäistä kertaa vähentämään punaisen lihan ja lihajalosteiden käyttöä. Tieteellinen näyttö on vahva tälle suositukselle. Lisäksi suositellaan lisäämään kasviproteiinin ja muiden kasvisten käyttöä."
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

