Politiikka

Kirja-arvio: On pöhköä pohdiskella, kuka kokoomuslainen esti Halla-ahon jäämisen hallitukseen

Politiikka 11.11.2017

Lauri Nurmi on uutishaukka mutta ei huippukommentaattori, Pekka Alarotu arvioi.


Petteri Kivimäki
Jussi Halla-aho valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi 10.6.2017. Tämä käynnisti puolueen hajoamisen.

Toimittaja Lauri Nurmen raportti perussuomalaisten hajoamisesta on huippupätevää työtä. Kun osaava ja kunnianhimoinen ammattilainen saa taakseen maakuntien voima­varat, itsetyytyväiset pää­kaupunkijournalistit voivat vain nolostua.

Kirjoittajan analysointi­kyky ei ole samaa tasoa. Siitä ei pidä masentua. Uutishaukka ja huippukommentaattori eivät yleensä viihdy samassa ruumiissa.

Nurmen näkökulmaa vinouttaa, kun hän tarkastelee kokoomusta sisältä, keskustaa ulkoa ja perussuomalaisia iholta.

Journalisti voi kyllä esittää, että pääministeri tiesi nykyisin sinisenä eduskunta­ryhmänä tunnetun porukan liukenemisen jo hyvissä ajoin ja että hän siitä huolimatta teki teatterilennon lähelle Kultarantaa.

Pääministeri on valtakunnan parhaiten informoitu henkilö. Aivan varmasti hänelle on perussuomalaisten vallanvaihdon tiimoilta kerrottu vaikka minkälaista viestiä. Nurmi kiinnittää huomiota vain yhteen viestilinjaan.

Perussuomalaisten lopullinen jakautuminen oli niin epäuskottava kuvio, ettei porukka itsekään siihen luottanut. Eroavat allekirjoittivat sitoumuksensa, jonka jälkeen paperit kerättiin heiltä pois. Sitten joukko marssi suljetussa järjestyksessä eduskuntaan ja sai paperit ovella takaisin.

Tasavallan pääministeri ei voi tehdä päätöksiä hallituksensa kohtalosta, ennen kuin kaikki on mahdollisimman varmaa.

Aika mielikuvituksellista on myös uskotella, että pari kymmentä kansanedustajaa käytännössä uhraa poliittisen uransa turvatakseen Timo Soinin jatkon ulkoministerinä.

Aika pöhköä on pohdiskella, kuka kokoomuslainen esti Jussi Halla-ahon puolueen jäämisen hallitukseen. Sen esti Suomen jäsenyys läntisen yhteisön EU:n mallioppilaana.

Lauri Nurmi: Perussuomalaisten hajoamisen historia. 317 sivua. Into.

Aiheeseen liittyvät artikkelit