Politiikka

Bioenergia ry lulucf-äänestyksestä: "Biotalouden kehittämisen kannalta tärkeä päätös"

Politiikka 14.09.2017

Parlamentin päätöksen mukaan hakkuiden kasvun tulee perustua kestävään metsätalouteen ja kansalliseen politiikkaan.


Jaana Kankaanpää
Jäsenmaiden neuvoston odotetaan muodostavan oman kantansa komission ehdotukseen lokakuussa.

Bioenergian ja turpeen tuotannon etuja ajava Bioenergia ry pitää Euroopan parlamentin tämänpäiväisen lulucf-äänestyksen tulosta hyvänä kompromissina.

Euroopan parlamentti hyväksyi tänään keskiviikkona äänestyksessään maankäyttösektorin päästölaskentaan muutoksen, joka on jäsenmaille tasa-arvoinen. Äänestys kumosi metsien hiilinielujen sattumanvaraisen laskennan, joka olisi nojannut historialliseen käyttötasoon.

"Euroopan parlamentti totesi nyt selkeästi, ettei metsien hiilinielujen käsittelyyn ole pakko soveltaa kaavamaista ja sattumanvaraista, metsien historialliseen käyttötasoon nojaavaa laskentaa. Lopputulos on nyt jäsenmaiden kannalta tasa-arvoisempi. Tämä oli Suomen ja koko Euroopan biotalouden kehittämisen kannalta tärkeä päätös", Bioenergia ry:n toimitusjohtaja Harri Laurikka toteaa tiedotteessa.

Parlamentin kannassa maiden tulee muodostaa hoidetun metsämaan hiilinielulle uusi vertailutaso vuosien 2000‒2012 parhaiden metsänhoitotietojen pohjalta. Sellaisille maille, joissa hakkuita Suomen tapaan lisätään, asetettiin lisäehtoja.

Parlamentin päätöksen mukaan hakkuiden kasvun tulee perustua kestävään metsätalouteen ja kansalliseen politiikkaan. Maiden tulee myös pitkän aikavälin strategiassaan kertoa, miten ne hiilinielujen suhteen aikovat toimia Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteiden saavuttamiseksi.

"Olemme tyytyväisiä kantaan ja haluamme kiittää suomalaisia europarlamentaarikkoja hyvästä työstä sen saavuttamisessa. Toivottavasti myös jäsenmaat myöhemmin syksyllä löytävät kompromissiratkaisun, joka vastaavalla tavalla tunnustaa metsäisten maiden hiilinielujen ilmastohyödyt, eikä rankaise niistä", Laurikka jatkaa.

Jäsenmaiden neuvoston odotetaan muodostavan oman kantansa komission ehdotukseen lokakuussa. Vuoden lopulla edessä ovat vielä komission, parlamentin ja neuvoston väliset neuvottelut, ennen kuin lopullinen EU-säädös on selvillä.

Lue lisää:

Metsäala voi huokaista helpotuksesta: Toivottu hiilinielukanta läpi EU-parlamentissa

Aiheeseen liittyvät artikkelit