Maaseudun Tulevaisuus
Politiikka

Evira luottaa, että kaupat tarkastavat tiskinsä ja ravintolat raaka-aineidensa laadun brasilialaisen lihan varalta

Politiikka 19.03.2017

Sillä välin kun lihoja jäljitetään, lihansyöntiä voi Eviran elintarviketurvallisuusjohtajan mukaan jatkaa huoletta.


Brasiliassa on ilmennyt, että terveystarkastajia on lahjottu päästämään myyntiin pilaantunutta lihaa. LEHTIKUVA/AFP

Kuluttajan ei tarvitse olla kaupassa ja ravintolassa varuillaan ostaessaan lihaa, vakuuttaa Eviran elintarviketurvallisuusjohtaja Leena Räsänen.

Brasilian viranomaiset kertoivat perjantaina, että kymmeniä terveystarkastajia on lahjottu päästämään myyntiin pilaantunutta lihaa.

Räsäsen mukaan Evira aloittaa maanantaina selvityksen brasilialaisen lihan tuonnista Suomeen.

"Selvitetään, paljonko sieltä on tullut, ja mikä on tämä todellinen ongelma Brasiliassa – koskettaako se kaikkia mahdollisia eriä, vai onko se joku rajattu osa", Räsänen kertoo.

Brasilialaisviranomaisten kaksi vuotta kestäneet tutkimukset paljastivat, että pilaantunutta lihaa olisi myyty vuosia.

"Jos niitä on tuotu, ollaan yhteydessä tuojayrityksiin, että tehostavat valvontaansa niiden osalta", Räsänen kertoo. Jos pilaantunutta lihaa ilmenee, se vedetään pois markkinoilta.

Myös maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) sanoo, ettei suomalaisen kuluttajan ei tarvitse olla hirveän huolissaan lihaa ostaessaan.

Tiilikainen pitää poikkeuksellisena, jos pilaantunutta lihaa on tietoisesti myyty markkinoille.

Sillä välin kun lihoja jäljitetään, lihansyöntiä voi Räsäsen mukaan jatkaa huoletta.

"Kyllä varmasti jokainen ravintola on hyvin tarkkaan katsonut tällä hetkellä raaka-aineidensa laadun. Sama juttu kaupassa: todennäköisesti hyvin tarkasti ovat laatuvastaavat tarkastaneet, mitä hyllystä löytyy ja että hyllyssä oleva tavara on turvallista, Räsänen sanoo.

Jokaisella Suomeen tulevalla lihaerällä tulee olla Räsäsen mukaan todistus siitä, että ne on tutkittu salmonellan varalta. Muutoin lihaa valvotaan vain pistotarkastuksin.

Valvontaa tehostetaan, jos ongelmia lihan laadussa ilmenee EU:ssa tai muualla – kuten nyt Brasilian tapauksessa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit