Politiikka

Finanssiala: Kiira-rajuilman vahinkojen määrää vielä mahdoton arvioida

Politiikka 13.08.2017

Kiiran puuskat olivat kuin vuoden 2010 Sylvi-myrskystä.


Kiira-myrsky salamoi Haltiala Hayride -kantritapahtuman yllä Helsingissä lauantaina. LEHTIKUVA / TIMO JAAKONAHO

Ilmatieteen laitos kertoo, että Kiira-rajuilman Uudenmaan rannikon kovimmat puuskat vertautuvat vuoden 2010 Sylvi-rajuilmaan. Ukkosen osuminen tiheään asutulle alueelle aiheutti runsaasti vahinkoja.

Finanssialan etujärjestön mukaan Kiira-rajuilman vahinkojen määrää on tässä vaiheessa mahdotonta arvioida.

Johtaja Risto Karhunen sanoo, että rakennustelineet näyttävät olleen riskikohteita rankkasateessa ja tuulessa. Karhusen mukaan rakennustöiden vuoksi peitetty talo on rajuilman aikaan kuin purje.

Eilisiltana Kiiraksi nimetyn rajuilman aikana eteläisessä Suomessa kattopeltejä irtosi, rakennusten lasirakenteita rikkoutui ja kiinteistöihin tuli vesivahinkoja.

Uudellamaalla pelastusviranomaiset saivat illan ja yön kuluessa satoja hälytyksiä Kiira-rajuilmasta. Muun muassa puita kaatui ja rakennusten kattopeltejä irtosi. Lisäksi Helsingissä käynnissä olleita yleisötapahtumia jouduttiin keskeyttämään väliaikaisesti.

Esimerkiksi Helsingissä pelastuslaitoksella oli illan ja yön aikana noin 280 tehtävää. Länsi-Uudellamaalla tehtäviä oli illan aikana noin 85. Viranomaiset eivät ole tiedottaneet kenenkään loukkaantuneen rajuilmassa.

Pelastusviranomaiset kehottavat ihmisiä olemaan edelleen varovaisia esimerkiksi, kun he liikkuvat Helsingin puistoalueilla. Vaaraa aiheuttavista kaatuvista puista voi ilmoittaa hätänumeroon.

Junaliikenteessä on yhä myöhästymisiä Etelä- ja Itä-Suomessa Kiira-rajuilman seurauksena.

Esimerkiksi Kouvolan ja Pieksämäen välillä sekä Lappeenrannasta lähtevillä radoilla junat myöhästelevät enintään puolen tunnin verran, kertoo VR.

Keskeisellä Lahti–Kouvola-rataosuudella rajuilman aiheuttamat viat on saatu korjattua, kerrotaan Liikennevirastosta.

Helsinki-Vantaan lentoasemalle johtavan kehäradan lähijunaliikennettä on tänään karsittu Kiira-rajuilman raivaus- ja korjaustöiden takia. I- ja P-lentokenttäjunia liikennöidään puolen tunnin vuorovälein.

Suurin osa Kiira-myrskyn aiheuttamista sähköverkon vioista on korjattu Etelä-Suomessa, selviää sähköverkkoyhtiöiden vikatilannetiedoista.

Energiateollisuuden sähkövikakartan mukaan sähköttömiä asiakkaita oli aamupäivällä vajaat 3  000 Kymenlaaksossa Kouvolassa ja Iitissä. Uudellamaalla Sipoossa yli 600 asiakasta oli ilman sähköä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit