Politiikka

Kauhavalainen luomuviljelijä: "Kokoomus ja vihreät voisivat uudistaa maatalouspolitiikkaa hyvään suuntaan"

Politiikka 14.09.2017 Kauhava

MT:n haastattelemat vihreät ja kokoomuslaiset puolueaktiivit suhtautuvat puolueiden mahdolliseen hallitusyhteistyöhön etupäässä myönteisesti.


Johannes Tervo
Kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelo sekä pyöröpaalin päälle istahtanut luomuviljelijä ja vihreiden paikallisaktiivi RIsto Mäkipernaa ovat molemmat Kauhavan miehiä. Mäkipernaa kritisoi maaseudun mahtipuoluetta keskustaa kaavoihin kangistumisesta ja muutosvastarinnasta maatalouspolitiikan uudistamisessa. Miehet keskustelivat politiikasta Mäkipernaan maatilalla maanantaina.

Valtiovarainministeripuolue kokoomus on pitänyt viime aikoina hallussaan kärkisijaa kannatusgallupeissa.

Oppositiopuolue vihreät on puolestaan kohottanut kannatustaan reippaasti ja noussut gallupien kakkoseksi ohi pääministeripuolue keskustan ja suurimman oppositiopuolueen SDP:n.

Kokoomuksen varapuheenjohtaja Janne Sankelo Kauhavalta uskoo, että kokoomus ja vihreät kykenevät löytämään talouspolitiikassa toisensa.

”Olimme samassa hallituksessa viimeksi 2011–2014. Talouspolitiikasta pystyttiin vihreiden kanssa sopimaan”, Sankelo sanoo.

Myös Eurooppa-politiikka yhdistää Sankelon mukaan puolueita.

”Maa- ja metsätalouteen liittyvissä kysymyksissä meillä on sen sijaan mielipide-eroja.”

Sankelon mukaan kokoomus on lähtökohtaisesti valmis hallitusyhteistyöhön kaikkien puolueiden kanssa.

”Eduskuntavaalitulos on ratkaisevin asia, kun uutta hallitusta aikoinaan aletaan muodostaa. Lisäksi tarvitaan kykyä sopia yhteisestä hallitusohjelmasta.”

Kauhavalainen luomumaanviljelijä ja vihreä puolueaktiivi Risto Mäkipernaa uskoo, että kokoomus ja vihreät voisivat löytää toisensa maataloudessakin.

”Uskon kyllä, että vihreiden ja kokoomuksen yhteistyö maataloudessa voisi uudistaa maatalouspolitiikan kokonaisuutta hyvään suuntaan", Mäkipernaa sanoo.

Luomuviljelijä uskoo, että korostuneempi painotus ympäristönsuojeluun parantaisi myös maanviljelijöiden hyvinvointia.

"Bulkilla suomalainen viljelijä ei pärjää, mutta eriyttämisellä ja puhtaan tuotannon suosimisella olisi mahdollista viedä asioita parempaan suuntaan.”

Mäkipernaa arvioi, että puolueilla on mahdollisuuksia yhteistyöhön myös yrittäjyyden ja sosiaalipolitiikan kysymyksissä. Sen sijaan yhteistyö perussuomalaisten kanssa olisi vaikeaa.

”Sieltä on viime aikoina esitetty valtavan kovia ja kärjistäviä kommentteja.”

Mäkipernaa uskoo, että vihreiden kannatus nousee, koska ihmiset ovat kyllästyneitä nykymenoon.

”Halutaan löytää uusia ratkaisuja, joilla päästään nykytiedon valossa parhaisiin lopputuloksiin ja uudenlaisiin toimintatapoihin. Ihmiset eivät enää tyydy siihen, että tehdään vain kuten ennenkin.”

Vihreiden Etelä-Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Tuomas Ojajärvi Seinäjoelta arvelee, että vihreiden kannatus on noussut tasaisesti koko Suomessa ja myös maaseudulla.

”Kevään kuntavaaleissa saimme ensi kertaa valtuutetun läpi Alavudella, Kauhajoella ja Kurikassa. Tätä ennen meillä oli koko maakunnassa vain yksi valtuutettu Seinäjoella.”

Ojajärvi vieroksuu Mäkipernaan tavoin perussuomalaisia.

”Puolueen käsitykset esimerkiksi ihmisoikeusasioista ovat hyvin kaukana meidän inhimillisestä linjastamme.”

Kokoomus kelpaisi kumppaniksi.

”Kokoomuksen sivistysporvarit ja vihreät voisivat löytää toisensa koulutuspolitiikassa. Lisäksi puolueilla on paljon samoja tavoitteita muun muassa työelämän uudistamisessa, maahanmuutossa ja EU­kysymyksissä.”

Helsinkiläinen kansanedustaja Ozan Yanar (vihr.) torjuu niin ikään perussuomalaiset.

”En kuitenkaan jaa näkemystä, että vihreät ja kokoomus olisivat jotenkin erityisesti lähentyneet. Olemme kritisoineet kokoomusvetoisia koulutusleikkauksia ja myös muuta puolueen politiikkaa”, Yanar painottaa.

Turkulainen kansanedustaja Saara-Sofia Siren (kok.) voisi kuvitella olevansa hallituksessa kaikkien muiden eduskuntapuolueiden paitsi perussuomalaisten kanssa.

”Gallupin kärkikaksikko on itselleni mieluinen. Vihreiden kanssa voisimme edistää ympäristöön, tasa-arvoon ja kestävään kehitykseen liittyviä teemoja. Enemmän hajontaa olisi varmaankin talous- ja finanssipolitiikassa. En tiedä, onko vihreillä näissä asioissa kovinkaan vakiintunutta linjaa”, Siren pohtii.

Lapualainen kokoomusvaikuttaja Kai Pöntinen suhtautuu vihreisiin varauksellisesti.

”En kannata hallitusyhteistyötä vihreiden kanssa. Puolueilla on suuria eroja arvopuolella”, Pöntinen toteaa.

Lapualainen arvelee myös, että vihreiden käsitykset maatalouden kuntoon laittamisesta eroavat kokoomuksen omista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit