Politiikka

Koskinen ärähtää: "Kuntataloudessa ei ole jakovaraa"

Politiikka 10.08.2017

Kuntaliitossa tasattaisiin alueellisia eroja paikallisella sopimisella.


Kari Salonen
Kuntaliitossa kannatetaan paikallista sopimista yhtenä keinona tasata kuntien talouden eroja.

Kuntaliiton toimitusjohtaja Jari Koskinen moittii hallitusta päätöksistä, joiden vaikutuksia kuntatalouteen ei ole selvitetty tarpeeksi.

"Kuntataloudessa ei ole yhtään jakovaraa, vaan niukkuus jatkuu ja edessä on muun muassa kasvavat investointitarpeet", Koskinen varoittaa tiedotteessa.

Kuntien menoja piti karsia ja toisaalta niiden tuloja lisätä yhteensä runsaalla 700 miljoonalla eurolla hallituskauden aikana. Tavoitelluista säästöistä on kuitenkin koossa vain noin 220 miljoonaa euroa.

Avatessaan kuntajohtajapäivät torstaina Vantaalla Koskinen totesi, että kuntia on syytä kuunnella entistä herkemmin.

"Mahdolliset syksyllä esitettävät veromuutokset on kompensoitava kunnille täysimääräisesti hallitusohjelman mukaisesti", hän vaati.

Kuntien talous tasapainottui viime vuonna selkeästi, mutta kilpailukykysopimuksen päätösten ennakoidaan painavan kunnallisveron tuoton miinukselle ja valtionosuuksien vähenevän jopa neljä prosenttia.

"On syytä entistä voimakkaammin ottaa huomioon alueelliset eroavaisuudet. Tarvitsemme nykyistä enemmän paikallista sopimista ja vähemmän valtion keskushallinnon ohjauksessa tapahtuvaa tasapäistämistä", Koskinen esitti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit