Politiikka

Kumpula-Natri: Homekoulut voisi kunnostaa EU-rahalla

Politiikka 21.04.2017

"Suomen ei kannata kainostella vaan hakea rohkeasti. Rahaa ei saa jollei sitä hae."


Pekka Fali
Monille paikkakunnille on sisäilmaongelmien välttämiseksi rakennettu uusia hirsikouluja.

"Kuntaliiton mukaan Suomessa on yli tuhat koulua, jotka pitäisi pikaisesti korjata tai purkaa. Se voitaisiin tehdä EU-rahalla", sanoo europarlamentaarikko Miapetra Kumpula-Natri (sd).

"Jos homekoulujen korjaaminen on kiinni rahasta, Suomi ja Kuntarahoitus voisivat hakea rahoitusapua EU:lta."

Kumpula-Natri kertoo, että ESIR on Euroopan strategisten investointien rahasto, josta voi hakea hyvin halpaa lainaa. Hänen mukaansa esimerkiksi Ranskassa remontteja on maksettu ESIR-rahalla. Suur-Pariisin alue loi yhdessä pankin kanssa alustan, jolla voidaan rahoittaa yksittäisten talojen tai rakennusten remontteja. Näin voitaisiin Kumpula-Natrin mukaan tehdä myös Suomessa.

"Suomen ei kannata kainostella vaan hakea rohkeasti. Rahaa ei saa jollei sitä hae. Yksittäiselle kunnalle EU-rahan hakeminen voi olla liian työlästä. Kuntarahoitus voisi kuitenkin hakea suurempaa summaa ja tarjota sitä kunnille homekouluremontteihin."

Hänen mielestään EU-raha on hyvä vaihtoehto myös siinä mielessä, että maakunta- ja soteuudistuksen jälkeen kuntien rahoitusasema huononee huomattavasti nykyisestä.

"Tämä vaikuttaa kuntien mahdollisuuteen saada lainaa ja rahan hintaan. Uudistuksen jälkeen maakunnat vuokraavat kuntien sote-kiinteistöt kolmen vuoden ajaksi, mutta lainat jäävät kunnille."

Aiheeseen liittyvät artikkelit