Politiikka

MT-mittaus: Äänestäjät eivät halua lisää ministereitä

Politiikka 17.03.2017

Jos ministereitä kuitenkin lisätään, kansa lisäisi ensin oikeusministerin.


45 prosenttia äänestäjistä vastustaa ministerien lisäämistä.

Hallituksen ministerimäärän lisäysajatus saa tukea harvemmalta kuin joka kolmannelta äänestäjältä. Ajatuksen vastustajia on selvästi enemmän, 45 prosenttia.

Joka neljäs äänestäjä ei ota asiaan kantaa tai pitää sitä samantekevänä.

Maaseudun Tulevaisuus ja Gallup Elintarviketieto kysyivät suhtautumista hallituksen kokoon viime viikonvaihteessa 1 011 vastaajalta.

Vain keskustan kannattajista yli puolet pitää ministerien määrän lisäämistä tarpeellisena. Lisäystoive voittaa vastustuksen prosenttiluvuin 54–25.

Lisäksi kokoomuksen kannattajissa on ministerien määrän lisäämisen kannattajia enemmän kuin vastustajia, luvuin 44–36.

Ehdottomimmin ministerien määrän lisäystä vastustavat perussuomalaisten ja SDP:n kannattajat. Heistä sitä mieltä on useampi kuin joka toinen.

Perussuomalaisten kanta on sikäli mielenkiintoinen, että ministerien lisäämistarvetta on perusteltu etenkin perussuomalaisten tilanteella: heidän tulevan uuden puheenjohtajansa saamisella hallitukseen sekä oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) työtaakalla.

Hallituksen kokoon suhtautumisesta riippumatta vastaajia pyydettiin nimeämään sopiva tehtävä kolmelle ministerille, hallituspuolueiden lukumäärän mukaan. Neljännes vastaajista ei nimennyt yhtään tehtävää, eikä osa lopuistakaan täyttä kolmea.

Eniten kannatusta sai oikeusministeri. Sen nimesi 46 prosenttia kaikista vastaajista eli noin kaksi kolmasosaa kantaa ottaneista.

Loput vastaukset jakautuivat. Jos ratkaisu tehtäisiin niiden perusteella, maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaiselta (kesk.) jakoon menisivät ympäristöministerin tehtävät ja opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoselta (kok.) opetusministerin tehtävät.

Osa olisi valmis siirtämään perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulalta (kesk.) sote-asiat uudelle ministerille. Kannatusta sai myös ajatus uudesta yrittäjyysministeristä, etenkin kokoomuslaisilta ja perussuomalaisilta.

Kyselyssä valmiina vaihtoehtoina annettiin oikeus- ja työministerin, maatalous- ja ympäristöministerin, opetus- ja kulttuuriministerin ja perhe- ja peruspalveluministerin tehtävien jako jommin kummin päin sekä uuden yrittäjyysministerin tehtävän perustaminen. Avoin vastausmahdollisuus ei tuottanut muita kannatettuja ehdotuksia.

Aiheeseen liittyvät artikkelit