Politiikka

Omenasato valmistuu myöhässä, talvilajikkeet kaipaavat aurinkoa

Maatalous 13.09.2017

Kuluttajat ovat jo kyselleet myöhästyneen sadon perään.


Kari Salonen
Tämä omenapuu kasvaa Lohjansaaren Fruticetumissa.

Omenan sato on tänä vuonna myöhässä ja jää jonkin verran tavanomaista pienemmäksi.

”Kukinnan aikana oli kovin kylmää ja osa kukista jäi vajaalle pölytykselle. Toisaalta raakileita on yleensä liikaa, joten joidenkin kukkien pölyttämättä jääminen ei ole suuri ongelma”, Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liiton toiminnanjohtaja Hannu Salo arvioi.

Sato myöhästyy kahdesta kolmeen viikkoa. Kesälajikkeet on keräilty ja nyt poimitaan aikaisia syyslajikkeita.

”Kesälajikkeissa jäätiin normaalisadosta 20–30 prosenttia ja syyslajikkeissa sato on 10–20 tavanomaista pienempi”, Salo kuvailee.

”Kokonaissato riippuu kuitenkin nyt kypsyvistä talvilajikkeista, sillä niitä on jopa 70–80 prosenttia kaikista omenoista. Jos sää jatkuu aurinkoisena ja lämpimänä, talvilajikkeet kasvavat kohisten.”

Suomessa ei viljellä varsinaisia siideri- tai hillo-omenoita, vaan niihin käytetään lajittelussa syntyvää lajittelujaetta. Siihen päätyy omenista yleensä noin joka kymmenes.

”Hillo-omenoiksi päätyy pieniä eli halkaisijaltaan alle 60 millimetrin omenoita ja eri tavalla vioittuneita, esimerkiksi kolhiintuneita omenoita”, Salo kertoo.

”Tänä vuonna ei ole juuri ollut tuholaisvaurioita: pihlajan­marjakoi löytää ruuakseen helposti pihlajanmarjoja, sillä niiden satovuosi on hyvä. Omena­rupeakaan ei kosteasta kesästä huolimatta ole tavanomaista enempää.”

Kuluttajat ovat jo kyselleet myöhästyneen sadon perään.

”Suomalaiset ovat jo tottuneet siihen, että tähän aikaan on runsaasti omenoita tarjolla. Viljelijät ovat kertoneet, että tiloille on tullut jo kyselyitä”, Salo kertoo.

”Nyt omenoiden pääsato tulee hiljalleen kauppoihin ja sitä riittää helmi-maaliskuulle.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit