Politiikka

Oras Tynkkynen kansan suosikki vihreiden puheenjohtajaksi

Politiikka 20.03.2017

Vihreiden omien kannattajien suosikki on Emma Kari.


Markku Ulander
Oras Tynkkynen saa vihreiden puheenjohtajagallupissa kannatusta, vaikka on ehtinyt kertaalleen kieltäytyä.

Oras Tynkkynen on äänestysikäisten suomalaisten suosikki vihreiden seuraavaksi puheenjohtajaksi. Maaseudun Tulevaisuuden teettämässä kyselyssä hänen valintaansa toivoi 24 prosenttia suosikkinsa kertoneista.

Tynkkynen, 39, on entinen kansanedustaja. Nyt hän toimii Sitran vanhempana neuvonantajana alanaan hiilineutraali ja resursseja viisaasti käyttävä yhteiskunta.

Kovin selkeä suosikki Tynkkynen ei tosin ole. Kansanedustajat Outi Alanko-Kahiluoto, 50, ja Emma Kari, 33, saavat kumpikin kannatusta lähes 20 prosentilta suosikkinsa valinneelta.

Vihreiden omien kannattajien ykkössuosikki on Emma Kari ennen Tynkkystä. Karia kannattaa 40 prosenttia suosikkinsa valinneista vihreiden äänestäjistä, Tynkkystä 20.

Osin lukuihin voi vaikuttaa se, että Tynkkynen ehti alustavasti kieltäytyä ehdokkuudesta. Kari puolestaan panttaa ilmoitustaan kuntavaalien jälkeen.

Kaiken kaikkiaan koko kansan suosikeista puhuminen vihreiden puheenjohtajavaalissa on tämän kyselyn perusteella kyseenalaista. Joka toiselle äänestysikäiselle vaali on samantekevä, ja vain harvempi kuin joka viides osaa nimetä suosikkinsa. Kun Tynkkysen kannatus lasketaan suosikkinsa kertoneiden sijasta kaikista vastanneista, kannatus ei ole 24, vaan 7 prosenttia.

Vihreät vaklitsevat uuden puheenjohtajan kesäkuussa. Ville Niinistö ei voi jatkaa, koska puolueen säännöt sallivat vain kuuden vuoden puheenjohtajuusputken.

Maaseudun Tulevaisuuden teettämän kyselyn toteutti Gallup Elintarviketieto viikko sitten. Vastaajia oli 1 011 ja vihreiden kannattajia runsas sata.

Aiheeseen liittyvät artikkelit