Politiikka

Osassa Keskon kekseistä vähäisiä määriä hollantilaista kananmunaa

Politiikka 04.08.2017

Hollannista tulee 11 Keskon omana merkkituotteena myytävää keksilaatua, jotka sisältävät kananmunaa.


Toni Forssell
Kesko teettää omina merkkituotteinaan myytäviä keksejä Hollannissa.

Kauppakonserni Kesko kertoo, että Hollannista tulee 11 yhtiön omana merkkituotteena myytävää keksilaatua, jotka sisältävät kananmunaa. Yhtiön mukaan kananmunan osuus kyseisissä tuotteissa on alle 0,5 prosenttia.

Kesko jatkaa selvitystyötä ja odottaa mahdollisia ohjeita elintarviketurvallisuusvirasto Eviralta. Konsernilla on elintarvikkeissa lähes 3 000 omaa merkkituotetta.

Lidlin viestinnästä puolestaan kerrotaan STT:lle, että kaikki ketjun myymät tuoreet kananmunat tulevat Suomesta. Lidl kertoo selvittävänsä, onko ketjulla myynnissä tuotteita, jotka sisältävät hollantilaista kananmunaa.

S-ryhmän valikoimajohtaja Antti Oksa kertoo STT:lle, että kaikki S-ryhmällä myynnissä olevat kananmunat ovat suomalaisia. S-ryhmän myymistä tuotteista 12:ssa on hollantilaista munaa, mutta munat eivät ole peräisin myrkkytiloilta.

Myös elintarvikeyhtiö Saarioinen kertoo STT:lle, ettei yrityksen valmistamissa tuotteissa ole käytetty munia tiloilta, joiden munista on löytynyt korkeita pitoisuuksia hyönteismyrkkyä.

Saarioiselta sanotaan, että osassa tuotteista käytetään Tanskasta tulevia munajauheita. Tanskalaisvalmistajalta saatujen tietojen mukaan Saarioisille toimitetuissa munajauheissa ei ole munia tiloilta, joilta on löytynyt fiproniiliä.

Elintarviketeollisuus kertoi aiemmin selvittävänsä, onko Suomeen tuotu kananmunavalmisteita Hollannista. Hollantilaisista kananmunista on löytynyt korkeita pitoisuuksia hyönteismyrkkyä.

Elintarviketeollisuuden mukaan kyse olisi kananmunamassoista tai -jauheista, joita käytetään erilaisten elintarvikkeiden valmistuksessa. Elintarviketeollisuus huomauttaa, että Suomessa on myös omaa kananmunamassan tuotantoa.

Hollannissa ja Saksassa on poistettu kauppojen hyllyiltä miljoonia hollantilaisia kananmunia, kun osasta munia löydettiin fiproniili-hyönteismyrkyn korkeita pitoisuuksia.

Juttua muokattu 4.8. klo 19.45: Täydennetty Lidlin, S-Ryhmän ja Saarioisen kommentit.

Aiheeseen liittyvät artikkelit