Politiikka

Timo Soini: Uudelle puheenjohtajalle ei ainakaan heti pääsyä Perussuomalaisten säätiön hallitukseen

Politiikka 10.03.2017

Säätiö omistaa esimerkiksi perussuomalaisten puoluetoimiston.


Jarkko Sirkiä
”Pelkkä puheenjohtaja ei sanele puolueen linjaa, vaan siihen tarvitaan myös puoluehallitus ja eduskuntaryhmä”, Soini sanoo.

Timo Soini ilmoitti sunnuntaina jättävänsä perussuomalaisten puheenjohtajan paikan seuraajalleen. Hän haluaa jatkaa ulkoministerinä, eikä ota kantaa seuraajansa paikkaan hallituksessa. Ministeriydestäkin päättää seuraaja.

Sen sijaan Perussuomalaisten Tukisäätiön hallitukseen ei Soini lupaa uudelle puheenjohtajalle heti pääsyä.

Säätiön toiminta on herättänyt aikaisemmin keskustelua: Säätiö omistaa perussuomalaisten puoluetoimiston ja säätiölle on ohjattu puolueen jäsenmaksuja ja puoluetukea.

Säätiön hallituksessa istuvat Soini, puolueen ensimmäinen puheenjohtaja Raimo Vistbacka, Lappeenrannan kunnallispolitiikassa vaikuttava Matti Vattulainen, SMP:n kansanedustajana toiminut Mikko Vainio ja Oulun perussuomalaisten piiriyhdistykset puheenjohtaja Paula Juka.

Puheenjohtajakisaan on ilmoittautunut useita henkilöitä, joista suosituin on ensimmäisen kauden kansanedustaja Sampo Terho.

Yhtä paljon puhutaan europarlamentaarikko Jussi Halla-­ahosta, joka ei ole vielä kertonut aikeistaan.

Terho on maisteri Töölöstä, Halla-aho tohtori Helsingin Eirasta, kumpikin eliitti­kaupunginosasta, jossa ei äänestetä perussuomalaisia.

Kaupungeissa puolue on haastanut näitä enemmän demareita, maaseudulla keskustaa, vuonna 1995 konkurssiin menneen Suomen Maaseudun Puolueen perillinen kun on.

Niinpä kuntavaaliohjelmassakin puhutaan enemmän pien- ja perheviljelyn ja kotimaisen lähiruuan puolesta kuin kaavoituksesta tai vanhuksista.

Kuntien hankinnoissa puolue ei kuitenkaan selvästi sitoudu kotimaisuuteen.

Soini ei ota kantaa seuraajansa nimeen mutta toteaa, ettei koti­paikka ratkaise.

”Vennamokin asui Munkkiniemessä mutta tunsi kentän”, Soini sanoi MT:n haastattelussa keskiviikkona.

”Kisaa ei voi käydä julkisuudessa, verkossa tai somessa, vaan kentän tunnettava ehdokkaat. Toivon, että piirit laittavat kandidaatteihin painetta. Jos ei tässä vaiheessa kierrä kenttää, ei sitä kierrä valinnan jälkeenkään.”

Soini uskoo Halla-ahonkin tulevan mukaan kisaan.

”Pitäisin aika erikoisena, jos hän ei ilmoittautuisi kaiken tämän jälkeen mukaan. Silloin ihmeteltäisiin, että mikäs nyt tuli.”

Soinin mukaan puolueeseen ei ole liittynyt viime aikoina halla-aholaisia, vaan kuntavaali­ehdokkaiksi tulevia ihmisiä.

Vist­backa on nähnyt Halla-ahon valinnalla negatiivisia vaikutuksia puolueeseen.

Soini on eri mieltä.

”Pelkkä puheenjohtaja ei sanele puolueen linjaa, vaan siihen tarvitaan myös puoluehallitus ja eduskuntaryhmä”, Soini sanoo.

Lue lisää:

Soini harkitsee politiikasta luopumista

Aiheeseen liittyvät artikkelit