Politiikka

Vihreiden uusi puheenjohtaja Touko Aalto: En aja liha- ja maitoveroa

Politiikka 19.06.2017

"Olen esittänyt kommentin, en tehnyt avausta. Lomituksesta leikkaaminen on pöhkö idea, fiksumpaa on miettiä veroelementtejä.”


Petteri Kivimäki
Touko Aalto johtaa vihreitä seuraavat kaksi vuotta.

Vihreiden lauantaina Tampereella valittu uusi puheen­johtaja Touko Aalto ei aio ajaa uudessa asemassaan lihalle ja maidolle erityisveroa. Hän sanoo MT:lle, että kysymys oli keväällä hänen sanomistensa ”raflaavasta tulkinnasta”.

”Otin kantaa siihen, että lomituspalveluiden rahoituksen leikkaaminen on totaalisen pöhkö idea, en kannata sitä. Sanoin vain ja ainoastaan, että jos tämä porukka haluaa vähentää eläinperäisten tuotteiden käyttöä, fiksumpi idea on miettiä veroelementtiä, ettei tuonti lisäänny. En tahdo, että tuonti korvaa kotimaista hyvää, puhdasta ruokaa”, Aalto sanoo.

”Se oli enemmänkin kommentti keskusteluun, en ole tehnyt avausta, enkä esittänyt mitään veromallia. Minua harmittaa, että kun puhutaan rakentavasta vuoropuhelusta, ei pitäisi lähteä tietoisesti väärin ymmärtämään ja heittämään leimakirveitä. Se ei auta maanviljelijöiden asiaa.”

Puoluekokoukselle tehtiin kansanedustaja Antero Vartian ja usean muun aloite lomituspalveluiden lakkauttamisesta, mutta puoluekokous hylkäsi sen.

Aallon mielestä maataloustukia tulisi kehittää hehtaariperusteisista tuista ekosysteemipalveluihin eli maksaa siitä, mitä maanviljelijä tekee, esimerkiksi typpeä sitovien kasvien käytöstä.

Aalto on jyväskyläläinen ensimmäisen kauden kansanedustaja sekä valtiovarainvaliokunnan vero- ja maaseutujaostojen jäsen.

Aalto on ilmoittanut pitävänsä kiinteistöveropohjan laajentamista ja korottamista kannatettavana ja olevansa avoin keskustelulle maa- ja metsätalousmaan kiinteistö­verotuksesta.

Uusi puheenjohtaja ei katso, että hänen valintaansa ratkaisi asuinpaikka eli ei-helsinkiläisyys.

”Ihan sama kuka olisi valittu, vihreät olisi ollut koko Suomen puolue kaikissa tapauksissa. Meillä oli kuusi vahvaa ehdokasta ja yksi linja”, hän sanoo ja tähtää itse pääministeriksi.

Hän nosti kevään kuntavaaleissa vihreät Jyväskylän suurimmaksi puolueeksi, ja sanoo tottuneensa yhteis­työhön.

”Se on minulle luontaista ja ollut pienelle puolueelle elin­ehto. Minusta hyvällä tai huonolla idealla ole puoluekirjaa. Olen avoin kaikelle hyvälle yhteistyölle ihan kaikkien kanssa ja odotan, kuinka voidaan löytää hyviä ratkaisuja yhteisiin ongelmiin ja kehittää maa­seudun elinvoimaa.”

Maaseutu- ja erävihreiden puheenjohtajana jatkaa kajaanilainen Silja Keränen. Hänestä on tärkeintä, että puolueen puheenjohtaja edustaa ”henkeen ja vereen meidän arvojamme eli puolustaa lapsia ja luontoa”.

Lue myös:

Touko Aalto oli vihreiden ainoa oikea valinta

Vihreiden pj-ehdokas Touko Aalto ehdottaa maito- ja lihaveroa lomitusleikkauksien sijaan

Vasemmistoliiton Li Andersson ei kannata vihreiden Touko Aallon ajamaa lihaveroa: "Suomeen tarvitaan ekologinen verouudistus"

Vihreät nuoret ajavat eläintuotteille ensisijaisesti haittaveroa: Lihavero on paras keino haittojen kitkemiseen

Vihreät ei aja lomituksen lakkauttamista – "Kaikesta keskustelu kyllä sallitaan"

Aiheeseen liittyvät artikkelit