Kuka tuo brasilialaista lihaa, ja mihin se menee?
Kaijaleena Runsten: Brasilian lihasotku on paljastanut kansainvälisen ruokakaupan arvoketjujen sekaisuuden.Brasilian lihasotku on paljastanut kansainvälisen ruokakaupan arvoketjujen sekaisuuden.
Brasilia on suurin naudanlihan tuoja Euroopan unioniin. Brasiliasta tuodaan lihaa 2,5 kertaa enemmän kuin muista maista yhteensä.
Suomeen tuotiin viime vuonna noin kaksi miljoonaa kiloa brasilialaista lihaa tullin tilastojen mukaan.
Kuka sitä tuo? Mihin se menee?
Haastatelluista moni pohti pyytämättä ääneen, mihin liha päätyy. Useimmat olivat itse vähentäneet varsinkin brasilialaisen naudanlihan tuontia.
Siinä on meille toimittajille selvitettävää. Pestäänkö brassilihan alkuperää esimerkiksi sekoittamalla sitä eurooppalaisen jauhelihan tai kanan filesuikaleiden joukkoon?
Eikä alkuperämerkintäkään auta, jos laadunvalvonta pettää ja esimerkiksi antibioottiresistenssi alkaa oikeasti jyllätä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat

