Kommentit

Uutistausta: Ranskan presidentinvaalit ovat myös ydinvoimaäänestys

Kimmo Lundén
Kommentit 19.04.2017

Le Pen, Macron vai Fillon? Presidentinvaalissa on kysymys myös ydinvoimasta ja sähköjätti EDF:stä. Tulos kiinnostaa myös Olkiluodossa.

Ranskan presidentinvaaleissa on kyse myös maan tulevista energiavalinnoista. Kansallisen rintaman Marine Le Pen ja oikeiston Francois Fillon näkisivät Ranskan jatkossakin ydinvoiman mahtimaana.

Keskustaoikeiston Emmanuel Macronia arvioidaan uusiutuvien energiamuotojen kannattajaksi, joka leikkaisi valtiollisen energiajätin EDF:n ydinvoimatuotannon osuutta Ranskan sähköhuollosta nykyisestä 75 prosentin osuudesta 50 prosenttiin vuoteen 2025 mennessä.

Ranska on nykyisin Euroopan suurin sähkönviejä ydinvoimansa ansiosta. Macronin energiakäännös tekisi Ranskasta sähkön nettotuojan. Ranskan presidentinvaalien merkitystä energiamarkkinoille ja -valintoihin on arvioinut PIRA Energy, joka kuuluu energiamarkkinoita analysoivaan S&P Global Plattsiin.

Suurilla sähköntuotantosuuntien muutoksilla on tunnetusti merkitystä Euroopan sähkömarkkinoille, Pohjolaakaan unohtamatta. Integroiduilla markkinoilla markkinahinta joustaa, kuten Saksan Energiewende on osoittanut.

Entä liikuttaako Ranskan vaalien tulos Suomen energiamarkkinoita? Ainakin Teollisuuden Voimalla on kiinnostusta seurata, mitä tapahtuu Ranskan voimakentillä. TVO:lla on ranskalaisjohtoiselta Areva-Siemens-konsortiolta tilaamansa Olkiluoto 3 -ydinvoimala valmistumassa vihdoin tuotantoon vuoden 2018 aikana.

Niin ikään valtio-omisteinen Areva siirtyi yrityskaupalla ja 2,5 miljardin euron siirtohinnalla Ranskan valtion omistamalle sähköjätille EDF:lle viime vuoden marraskuussa.

TVO kantaa huolta siitä, että Areva-Siemens hoitaa velvoitteensa sopimusten mukaisesti, riippumatta siitä, mikä Arevan ydinvoimayksikön omistus on. Olkiluoto 3:n voimala jäi EDF-yrityskaupan ulkopuolelle. Ranskan ydinvoimateollisuuden rakennejärjestelyt ovat edelleen kesken. Kesken, kuten Arevalla on NPR-ydinvoimaloiden työmaat niin Olkiluodossa kuin Ranskan Flamanvillessäkin.

TVO on kantanut huolta siitä, että vanhalle Arevalle jää riittävät resurssit ja osaaminen Olkiluodon valmiiksi saamiseen ja jatkohuoltoon. Reaktorin pitää pelata ainakin seuraavat 60 vuotta.

Le Penin, Fillonin ja Macronin kampanjoissa päällimmäisenä ovat Ranskan 35 tunnin viikkotyöaika, eläkeiän nosto tai pysyttäminen nykyisellään, kansanäänestys eurosta ja maahanmuuttokysymykset.

Energia on ikuisuuskysymys politiikan pöydillä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit