Vieraskolumnit

Presidenttiehdokkaita ja lume-ehdokkaita

Pekka Ervasti
Vieraskolumnit 15.02.2017

Jos demareilla on pääministerin salkku, demarinhan ne nostavat myös EU:n komissioon.

Mahtaako Mäntyniemen takkahuoneen matto olla jo pahastikin rispaantunut? Isäntä siinä kiertää kehää ja arpoo, lähteäkö tavoittelemaan jatkokautta presidenttinä.

Veikkaan, että matto on hyvässä kuosissa ja isäntä on päättänyt lähteä. Kerroin ei ole fify-fifty, vaan pikemminkin 80–20. Yllätykselle pitää jättää Sauli Niinistön kohdalla aina pieni marginaali.

Se, millaisia ehdokkaita muista puolueista pukkaa, viittaa myös, että Niinistön jatkoaikeisiin uskotaan laajemminkin.

Framille puskee nimiä, jotka eivät todennäköisesti Niinistölle pärjää, mutta joilla on muuten hyvät perusteet nousta kehiin.

Vihreiden Pekka Haavisto nousi toiselle kierrokselle viime kerralla. Sieltä ei koskaan palata entisellään. Vanha suola janottaa ja jos Niinistö sittenkin päättäisi laistaa, baana olisi auki – aina­kin toiselle kierrokselle.

Presidenttiehdokkuudesta on muutenkin hyötyä Haavistolle ja vihreille. Puolue on hyvässä hapessa, kannatuskehitys optimaalinen. Rautaa kannattaa takoa ja kansaa villitä. Ja tuleehan sieltä vielä ne eurovaalitkin.

Vassarien Merja Kyllönen on myös ilmoittautunut. Meppi tarvitsee valtakunnallista näkyvyyttä ja kannatusta. Pressanvaalit on mitä mainion lämmittelykierros eurovaaleihin.

Samalla logiikalla saattaa Rkp:kin asettaa oman ehdokkaansa. Bryssein hevosmiesten tietotoimiston mukaan meppi Nils Torvaldsin ympärillä kuhisee. Taistolaismenneisyyskin on vain pittoreskiä patinaa kuin samppanjaroiskeet Svenska Klubbenin nahkasohvilla.

Persujen ehdokkaana pidetään jo puolustusministeri Jussi Niinistöä. Itsensä vakavasti ottavalla puolueella pitää olla oma ehdokas – vakavakin ehdokas käy.

Demarit vonkaavat Jutta Urpilaista. Vastaus kuullaan tässä kuussa. Mikä voisi olla Urpilaisen syy lähteä kisaan, jossa on yksi ylivoimainen voittajasuosikki?

Juttutuvan kolpakkostrategit arvelevat, että se voisi olla vaikkapa komissaarin salkku. Seuraava hallitus valitsee seuraavan komissaarin. Jos demareilla on pääministerin salkku, demarihan ne nostavat myös EU:n komissioon.

Sitä ennen Urpilaisen pitäisi kuitenkin uhrautua ehdokkaaksi. Saapa nähdä.

Matti Vanhasen aikaisella startilla klikattiin Paavo Väyrynen kepun ehdokkuudesta, mutta ex-pääministerillä on oma tähtäin pitemmällä. Näissä karkeloissa ei tule kultamitalia, mutta pidetään ne presidentinvaalit myös vuonna 2024.

Vanhanen on liikkeellä tosissaan. Hänellä on ollut jo noin 80 tilaisuutta eri puolilla maata ja somessakin kolisee koko ajan, vaikka kampanja ole vielä edes varsinaisesti alkanut!

Aiheeseen liittyvät artikkelit