Siirry pääsisältöönSiirry hakuun
Siirry sivupalkkiinSiirry alaosaan
  • 160 maatilaa avaa ovensa lauantaina – mukaan ehtii vielä

    Osta tilalta -päivä täyttää maatilat lauantaina. Lähiruuan suoramyynnin lisäksi kuluttajat pääsevät näkemään, mistä ruoka on kotoisin.
    Piia Kauppinen ja 2,5-vuotias mahtisonni Ludvik von Leukaperä kutsuvat asiakkaita tutustumaan Juonolan tilaan lauantaina.
    Piia Kauppinen ja 2,5-vuotias mahtisonni Ludvik von Leukaperä kutsuvat asiakkaita tutustumaan Juonolan tilaan lauantaina. Kuva: Petteri Kivimäki

    Lähes 160 tilaa avaa ovensa lähiruuan ostajille lauantaina 10. syyskuuta.

    Osta tilalta -päivänä kuluttajat pääsevät tutustumaan lähituottajiinsa ja kurkistamaan tilojen arkeen.

    Tiloilla on tarjontaa laidasta laitaan: muun muassa lihaa, hunajaa, avomaan kasviksia, marjoja ja jalosteita. Ostosten lisäksi tarjolla on elämyksiä: esimerkiksi poniratsastusta, kauralyhteiden kokoamista tai tilan eläimiin tutustumista.

    Osta tilalta -päivä järjestetään nyt ensimmäistä kertaa valtakunnallisena.

    Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi MTK:sta kannustaa kaikkia osallistumaan. "Ruuan alkuperän, suoramyynnin ja maatalouden kannattavuuden tiimoilta on nyt hypeä ja pöhinää."

    Juonolan tila Konnevedellä myy lauantaina tuoretta pihvinaudanlihaa, erilaisia makkaroita, säilykelihaa ja meetvurstia.

    Lisäksi konnevetinen Haapamäen tila tulee Juonolaan myymään lampaantaljoja ja Suopirtti Highland pakastepaisteja.

    Paikalla on keittiömestari maistattamassa Juonolan pihvilihasta tehtyjä herkkuja. Tarjolla on myös burgereita.

    "Odotan ja toivon, että ihmiset liikkuvat", sanoo tilan suoramyyntiä hoitava Piia Kauppinen.

    Kauppisen mielestä tilojen pitäisi lähteä enemmän mukaan tapahtumapäivään ja tehdä maataloutta tutuksi.

    "Avoimuus on meidän juttu. Ihmiset haluavat katsella paikkoja. He haluavat nähdä omin silmin, että eläinten olot eivät ole vain sosiaalisen median kiiltokuvaa."

    Mukaan mahtuu vielä. Tuottajat voivat laittaa tilansa tiedot suoraan ostatilalta.fi-sivustolle.

    "Sadonkorjuun aikaan monella on hyvin tarjontaa", sanoo projektipäällikkö Päivi Töyli Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruoan koordinaatiohankkeesta.

    Osta tilalta -päivän järjestelyissä ovat mukana Manner-Suomen maaseudun kehittämisohjelma 2014–2020 ja verkostopalvelut-yksikkö, Turun yliopiston Brahea-keskuksen Lähiruoan koordinaatiohanke, Aitojamakuja.fi-sivusto, Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK ja Svenska Lantbruksproducenternas Centralförbund SLC.