Ruoka

1980-luvulla saattoi "lounaalla" mennä kellonympärystä

Ruoka 07.08.2016

Mitä Suomi söi -sarjassa muistellaan ravintola-alan 1980-lukua.


Hotelli- ja ravintolamuseo
Lautasannokset olivat gourmet-ravintoloiden ihmettelyn aihe 1980-luvulla. Sitä ennen tarjoilija oli annostellut ruuan asiakkaalle suurilta vadeilta.

Keittiömestari Juha Niemiö seurasi ravintola-alan uusia tuulia aitiopaikalta 1980-luvulla.

Silloin ravintoloilla meni kovaa. Vähän liiankin kovaa, jos kysytään Niemiöltä.

Hän työskenteli 1980-luvulla useissa huipputason gourmet-ravintoloissa. Kaupungeissa gourmet oli päivän kuuma sana.

"Tuli paljon uusia ravintoloita ja nuoria mestareita, mikä on tietysti hyvä. Kumminkin aina välillä unohdettiin ruuan perustarkoitus", Niemiö sanoo. "Se meni överiksi monesti."

Ennakkoluulottomat ruokakokeilut eivät aina makujensa puolesta sointuneet lainkaan yhteen.

Nykyään jo historiaan jääneitä kosteita lounaita oli vielä 1980-luvulla, Niemiö kertoo. "Kun herrat tulivat lounaalle kahdentoista aikaan, he saattoivat lähteä kahdentoista aikaan", hän muistelee erästä tamperelaista ravintolaa.

Hän on tyytyväinen, että ylenmääräinen alkoholinkäyttö jäi historiaan. Ryhtiliike tapahtui Niemiön mukaan 1980-luvun lopulla, jolloin sekä henkilökunta että asiakkaat raitistuivat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit