Ruoka

Unohda voi, nyt tulee laardi! Suomalaiset huippuravintolat haalivat listoilleen ihraa

Ruoka

Unohda voi, nyt tulee laardi! Suomalaiset huippuravintolat haalivat listoilleen ihraa

Ruoka 20.10.2017

Laardi tekee paluuta suomalaiseen keittiökulttuuriin. Villasian ihrassa on runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja.

Ihraa ajatellessa ei vesi välttämättä herahda kielelle – ei ainakaan ennen kuin sitä on maistanut.

Villasian laardi näyttää kuitenkin olevan osalle huippukokeista suorastaan uusi musta.

Laardia oli tarjolla myös Hans Välimäen järjestämässä tapahtumassa Vanhalla ylioppilastalolla, jossa ravintoloitsijat kohtasivat tuottajia.

Tapahtuman ideana on auttaa ravintola-alan ammattilaisia tutustumaan siihen, millaisia herkkuja suomalaisilla maatiloilla on ravintoloiden listoille tarjota.

Valikoima sai kehuja, mutta suosikkituotteista puhuttaessa yksi nousee kokkien puheissa ylitse muiden: Mangalitza-villasian rasva.

Mangalitza-villasika löytyy jo muun muassa Ravintola Kuurnan, Grönin ja Ateljé Finnen listoilta.

Laardi löytänee tiensä myös Välimäen uusimman projektin, tuhkasta nousevan ravintola Palacen pöytiin.

Tässä vaiheessa toimittajan on pakko karaista kurkkuaan. Anteeksi mitä – laardia? Siis valkoista, hyllyvää sian ihraa.

Gourmet-ruoka ei ajatuksesta totisesti tule mieleen. On suunnattava tutkailemaan laardia lähemmin.

Lähempää tarkasteltuna vispattu laardi näyttää, no, ihralta. Leivän päältä nautittuna siinä on kuitenkin varsin täyteläinen maku.

Ranskalaisessa keittiössä laardi on ollut pitkään arvossaan.

"Nyt tiedätte mistä kansa kohisee", Kohosen tilan emäntä ja villasikojen kasvattaja Satu Kohonen murjaisee.

Kaupunkilaistaustainen Kohonen osti metsän keskeltä pientilan ja päätyi villasikaan osin sen erityislaatuisen lihan vuoksi.

Sikojen hyvinvointi on hänelle tärkeää. Kotitilalla Petäjävedellä siat pääsevät ulkoilemaan, tilalla on vapaaporsitus ja eläinlääkärit hoitavat karjuporsaiden kastroinnin.

Kaikki tilan tuottama sianliha myydään ravintoloiden kautta. Hän toivoo, että siasta hyödynnetään koko ruho.

MT vieraili Kohosen tilalla viime joulukuussa. Mangalitzan ruhossa on jopa 30 % rasvaa eli laardia.

Eläinrasvan terveysvaikutuksista puhuttaessa varoitellaan erityisesti tyydyttyneestä eli kovasta rasvasta.

Kohosen farmin laardin rasvahappokoostumus on selvitetty Raision laboratoriossa.

Sen perusteella näiden villasikojen rasvassa tyydyttymättömiä rasvahappoja on jopa enemmän kuin tyydyttyneitä.

Kohosen tilan siat ulkoilevat ympäri vuoden. Kasvatusaika on 18 kuukautta.

Kohonen arvelee, että karkearehuvaltainen ruokinta vaikuttaa rasvahappokoostumukseen. Siat syövät karkearehun lisäksi jauhettua ohraa ja herne-härkäpapua omalta kylältä.

Uusi ajatus tyydyttymätön rasva sianlihassa ei ole. HK:n lanseeraamassa rypsiporsaassa rasva on pehmeämpää, koska porsas saa rehustaan tyydyttymättömiä rasvahappoja.

Suomessa sian rasvan syöminen herättää toistaiseksi myös kummeksuntaa, mutta ranskalaisessa keittiössä laardi on ollut pitkään arvossaan.

Lue lisää:

Villasikatila paljastaa joulureseptinsä: Aura-punajuurisalaattia ja bataattilaatikkoa leivinuunissa hautuneen kinkun kera

Kari Kohonen ja villasiat. MT vieraili Kohosen tilalla viime joulukuussa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit