Ruoka

Vuoden ammattikeittiöosaaja valmentaa työttömiä kokinalkuja oululaisessa opetusravintolassa

Ruoka 03.12.2017

Nuorten oivallukset innostavat nauravaista keittiöpäällikköä. Nuorten kehittyminen tuo eniten nautintoa.


Pekka Fali
Merja Pitkänen on Intohimoinen ruuanlaittaja myös kotona. Hän tykkää laittaa erityisesti italialaista ruokaa, mutta myös Suomi-klassikot luonnistuvat.

Moni ihmetteli, miksi rautainen keittiöammattilainen vaihtoi kaupungintalon edustuskeittiöstä työpajaan, jossa kaitsettavana on työttömiä nuoria.

No juuri siksi!

Vuoden ammattikeittiöosaajaksi valittu Merja Pitkänen nauttii nykyisessä työssään kaikkein eniten siitä, kun näkee, miten nuoret kehittyvät keittiöammattilaisina.

Nuorten pajakeskus järjestää Oulun 17–24-vuotiaille työttömille työnhakijoille pajatoimintaa. Pitkänen perusti pajakeskukseen opetusravintola Makoisan, jossa nuoret keittiöalan ammattilaiset saavat kartuttaa taitojaan.

"Nuoret oppivat kädentaitoja ja rutiineja ja vahvistavat ammatillista osaamistaan", Pitkänen kertoo.

Nauravaista naista sykähdyttää, kun nuoret kokevat onnistumisen elämyksiä.

Pitkäsen tehtävä on ohjata ja kannustaa uransa alkutaipaleella olevia nuoria työllistymään ruokapalveluammatteihin.

Yksi ravintola Makoisan nuorista on 23-vuotias Sari Sotkasiira, joka valmistui neljä vuotta sitten kokiksi Raahen ammattiopistosta.

Sotkasiira kuvailee Pitkästä mukavaksi ja joustavaksi, mutta tomerakin hän osaa olla.

Pitkänen on pyytänyt nuoret mukaan ideoimaan ravintolan ruokalistaa.

Kun Sotkasiira ehdotti maksapihvejä, ne päätyivät listalle heti seuraavalla viikolla.

Työttömyysjakson jälkeen paikka pajakeskuksen ravintolassa on Sotkasiiralle mieleinen.

Pajajakson jälkeen hän toivoo pääsevänsä johonkin lounasravintolaan töihin.

"En kaipaa ruokahifistelyä", hän sanoo.

Oman uransa Pitkänen aloitti Kemijärven emäntäkoulusta, jonne hän suuntasi isänsä ehdotuksesta.

"Olin aina kiinnostunut kotitaloudesta ja tein kotona kaikki ruuat, jotka koulussa kotitaloustunneilla oli opetettu", Pitkänen kertoo.

Ensimmäinen työpaikka oli Geologisella tutkimuslaitoksella Kuusamossa, jossa Pitkänen teki ruokaa viidelle miehelle.

"Sain laittaa ihan mitä vain ruuaksi. He olivat tyytyväisiä", hän muistelee hymyillen.

Pitkänen sai kiitosta myös siitä, että hän osasi tehdä edullista ruokaa.

Työkokemusta karttui sen jälkeen Kajaanin Shell Kolmenhelmen simpukasta, jossa hän oppi, miten ruokitaan kaksisataa nälkäistä lounasaikaan.

Seuraavaksi Pitkänen opiskeli ravitsemusteknikoksi Limingassa ja päätyi ravintolapäälliköksi Antell Cateringiin.

"Siellä opin asiakaslähtöisyyden ja edustuksen", hän kertoo.

Antellilta Pitkänen siirtyi Oulun kaupungille työnjohtajaksi keskuskeittiöön, josta lähti päivittäin 4 200 annosta eri kouluihin.

Sieltä ura jatkui kaupungintalolle vastaamaan edustuksesta, henkilöstöravintoloista ja kokous- ja koulutuspalveluista. Edustusta oli paljon ja ammattitaitoa tarvittiin.

Kauhan varressa Pitkänen ei ollut ollut 14 vuoteen, kun hän oli ollut esimiestehtävissä. Siksi paluu keittiöön jännitti.

Vaikeinta Pitkäselle on sanoa ei.

Aluksi hän suostui vaikka mihin ehdotuksiin. Makoisa järjesti tapahtumia, jopa yhdet häät.

"Nyt keskitymme lounaaseen. Korkeintaan joskus muonitamme nuorisopalveluiden kesäleirejä ja vierailijaryhmiä."

Ideoita lounasravintolan kehittämiseen kyllä riittää ja ideointiin hän innostaa nuoretkin.

Kun nuoret toivoivat ruokakurssilla, että tehtäisiin aitoa italialaista pizzaa, Pitkänen hommasi opettajaksi aidon italialaisen.

Pitkäsen ideoima kasvisruokapäivä sai aluksi kritiikkiä, mutta nyt siitä ei enää tehdä mitään numeroa. Kasvisruokaa on kerran viikossa tarjolla kaikille, ja se maistuu siinä missä liha- ja kalaruuatkin.

Makoisa käyttää ruuissaan mahdollisimman paljon lähi- ja luomuruokaa.

Makoisan käyttämistä raaka-aineista luomua on 15 prosenttia. Se toi ravintolalle voiton Luomun SM-kisojen julkisen sektorin pienten toimijoiden sarjassa.

Pitkäsen sydämessä läikähti, kun eräs nuori kuvaili Makoisan ideologiaa näin: "Makoisassa käytetään luomua, jossa lisäaineena on vain rakkaus ruokaan."

Aiheeseen liittyvät artikkelit