Ruoka

Tästä ruokaisat salaattireseptit uudenvuoden aattoon

Ruoka 28.12.2017

Jouluruokien jälkeen tekee mieli jotain ihan muuta. Ota uusi vuosi vastaan rennosti ja nosta pöytään erilaisia ruokaisia salaatteja leipä- ja levitelisän kera.


Jaana Kankaanpää
Ruokaisat salaatit maistuvat vuoden vaihtumista odotellessa.
Ruokaisat salaatit maistuvat vuoden vaihtumista odotellessa.
Jaana Kankaanpää
Eksoottiset hedelmät ja raikas sitruunavaahto tuovat jälkiruokapöytään tuulahduksen tropiikista.
Eksoottiset hedelmät ja raikas sitruunavaahto tuovat jälkiruokapöytään tuulahduksen tropiikista.
Jaana Kankaanpää
Broileri ja pasta ovat oiva pari myös maukkaassa salaatissa.
Broileri ja pasta ovat oiva pari myös maukkaassa salaatissa.

Nakit ja perunasalaatti kuuluvat uuden vuoden perinteisiin herkkuihin. Päivitä tuhti majoneesipommi tähän päivään kirkkaalla öljykastikkeella, rosmariinilla ja juustolisällä.

Peruna ja pasta tekevät salaatista ruokaisan. Syvien makujen salaisuus on kastikkeessa, joka maustetaan reippaasti ja sekoitetaan vastakeitettyihin, vielä lämpimiin perunoihin tai pastaan.

Kun valmistat salaattipohjat tarjoilua edeltävänä päivänä, maut ehtivät imeytyä ja tekeytyä viileässä.

Ota avuksi myös erilaiset säilykkeet, juustot ja leikkeleet sekä käyttövalmiit salaattisekoitukset. Niistä rakennat näyttävän salaattivadin hetkessä.

Feta-perunasalaatti

6 annosta

1 kg perunoita (kiinteä lajike)

200 g fetaa tai salaattijuustoa

1 omena

1 etikka- tai suolakurkku

1 ½ dl kivettömiä kalamata oliiveja

100 g kevätsipulia

Kastike

1 dl rypsiöljyä

½ dl punaviinietikkaa

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

1 ½ rkl tuoretta rosmariinia silputtuna

1 rkl sinappia

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

Kuori perunat ja keitä ne juuri ja juuri kypsiksi. Valuta.

Mittaa kastikkeen aineet salaattikulhoon ja vatkaa sekaisin.

Paloittele valutetut perunat lämpiminä. Kääntele ne varovasti kastikkeeseen ja anna maustua peitettynä viileässä vähintään pari tuntia tai vaikka yön yli.

Paloittele juusto. Kuori ja kuutioi omena. Silppua etikkakurkku. Halkaise oliivit ja hienonna kevätsipulit. Kääntele kaikki varovasti perunoiden joukkoon.

Tarjoa feta-perunasalaatti salaattibaarin osana tai sellaisenaan lihapullien tai höyrytettyjen nakkien kanssa.

Broileri-pastasalaatti

6 annosta

400 g hunajamarinoituja broilerifileitä

250 g fusilli-kierrepastaa

1 paprika

1 rs (250 g) kirsikkatomaatteja

1 ½ dl hillosipuleita

1 ruukku rucolaa

1 dl oreganoa ja/tai basilikaa silputtuna

Kastike

¾ dl rypsiöljyä

½ dl sitruunamehua + 1 tl kuorta

3 rkl fariinisokeria

1 rkl valkoviinietikkaa

2 tl currya

1 tl pizzamausteseosta

¾ tl suolaa

Keitä pasta suolalla maustetussa vedessä napakan kypsäksi.

Sekoita kastikkeen ainekset salaattikulhossa. Kääntele joukkoon valutettu pasta lämpimänä, niin maut imeytyvät tehokkaasti.

Suikaloi broilerifileet ja paista ne öljytilkassa kypsiksi paistinpannulla. Siirrä sivuun jäähtymään.

Kuutioi paprika. Halkaise kirsikkatomaatit. Hienonna hillosipulit. Silppua rucola ja yrtit. Sekoita kaikki pastan joukkoon.

Anna maustua viileässä mielellään pari tuntia tai yön yli, niin maut ehtivät tekeytyä.

Kinkku-artisokkasalaatti

6 annosta

½ kerää jäävuorisalaattia

1 ruukku viinisuolaheinää

1 prk (290/160 g) artisokansydämiä öljyssä tai vedessä

noin 200 g ilmakuivattua kinkkua

½ dl kuivattuja karpaloita

2 rkl kapriksia

1 dl leipäkrutonkeja

Kastike

100 g sinihomejuustoa

1 prk (2 dl) kermaviiliä

1 rkl juoksevaa hunajaa

½ tl mustapippuria

(suolaa)

Tee ensin kastike. Murustele homejuusto kermaviilin joukkoon. Lisää muut aineet ja sekoita. Siirrä peitettynä jääkaappiin maustumaan mielellään pariksi tunniksi.

Huuhdo, kuivaa ja revi jääsalaatin lehdet laakealle vadille. Levitä päälle viinisuolaheinät.

Valuta ja puolita artisokansydämet. Kietaise kinkkuviipaleet löyhiksi rulliksi. Nostele artisokat, kinkut, karpalot ja kaprikset salaatinlehtien lomaan. Ripottele pinnalle krutongit.

Tarjoa kastike erillisestä astiasta.

Leipäkrutongit

3–4 viipaletta kuivahtanutta vaaleaa leipää

2 rkl oliiviöljyä

2 valkosipulinkynttä hienonnettuna

2 rkl timjamia

ripaus suolaa

Leikkaa leipä reiluiksi kuutioiksi (noin 2 x 2 cm).

Kuumenna öljy paistinpannussa ja paahda leivät kauniin ruskeiksi ja rapeiksi. Lisää valkosipulit loppuvaiheessa, sillä ne palavat herkästi.

Siirrä krutongit sivuun, mausta yrttisilpulla ja tarvittaessa suolaripauksella. Tarjoa salaateissa tai keittojen kanssa.

Kerrosherkku tropiikin hedelmistä

6 annosta

1 syöntikypsä mango

1 granaattiomena

3 passionhedelmää

Sitruunavaahto

1 prk (2 dl) kuohukermaa

1 prk (200 g) sitruunarahkaa

1 rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

Leikkaa mangon hedelmäliha kuutioiksi. Irrota granaattiomenasta siemenet. Halkaise passionhedelmät ja kaavi lusikalla sisus kulhoon.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon sitruunarahka sekä sokerit.

Rakenna jälkiruoka pikku kippoihin tai jalallisiin laseihin. Lusikoi pohjalle mangokuutioita, lisää kerros vaniljavaahtoa, sitten granaattiomenan siemeniä ja toinen kerros vaahtoa. Lusikoi pinnalle passionhedelmää ja koristele annokset halutessasi kauralastuilla, vohveleilla tai muilla kekseillä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit