Ruoka

Tanskalaistutkimus: Ruuan torjunta-ainejäämien terveysriski vastaa yhtä lasillista viiniä joka seitsemäs vuosi nautittuna

Ruoka 10.01.2018

Tutkijat pitävät jäämien terveyshaittoja erittäin epätodennäköisinä.


Kari Salonen
Keskivertotanskalaiselle torjunta-aineista on tuskin haittaa, päättelee tuore tutkimus.

Ruuan sisältämien torjunta-ainejäämien terveyshaitta vastaa yhtä lasillista viiniä joka seitsemäs vuosi nautittuna, päättelee tanskalaistutkimus.

Tutkijoiden arviot altistuksista perustuivat ruiskutuspäiväkirjoihin ja mitattuihin jäämiin. Ulkomaisten elintarvikkeiden arviointi perustui jäämämittauksien lisäksi tietämykseen yleisistä maatalouden käytännöistä.

Näillä menetelmillä arvioitiin 47 Tanskassa myytävän tuotteen jäämiä.

Riskin suuruutta arvioitiin Hazard Index -mittarilla (HI). HI-luvuksi saatiin 16 prosenttia aikuisille ja 44 prosenttia lapsille. Vasta yli sadan nousevaa HI-lukua pidetään huolestuttavana.

Tutkijoiden päätelmän mukaan on erittäin epätodennäköistä, että tanskalaisen ruokavalion sisältämistä torjunta-aineista olisi terveydelle haittaa.

Tutkimus julkaistiin Food and Chemical Toxicology -lehdessä.

Julkaisun tekijöistä neljä työskentelee Bayerilla. Yritys on merkittävä torjunta-aineiden valmistaja. Viides kirjoittaja on Kööpenhaminan yliopiston kasvi- ja ympäristötieteen laitokselta.

Julkaisu Science direct -palvelussa

Aiheeseen liittyvät artikkelit