Ruoka

Maksaisitko sinä 2 400 euroa kuussa koiranruuasta? Sirkkaruuan hinta kova

Ruoka 12.01.2018

Koiran sirkka-aterian hinta vastaisi suunnilleen neljää lounasravintolan annosta.


Lari Lievonen
Koira syö päivässä noin kaksi kertaa.

Koiranruoka-alan yrittäjä Jussi Vinni arvioi, että koiranruuan kilohinta nousisi jopa 400 euroon, jos koiralle syötettäisiin pelkkiä sirkkoja.

Vinnin yritys on kehittänyt ensimmäisenä suomalaisena yrityksenä osittain hyönteisistä valmistetun koiranruuan. Sirkkoja tässä koiranruuassa on kymmenen prosenttia. Osa sirkoista tulee valmiina jauheena ja osan taas yritys jauhaa itse. Vinni vakuuttaa, että sekä sirkat että jauhe tulevat kotimaasta.

"Hinta karkaisi käsistä, jos kaikki liha korvattaisiin sirkoilla", hän sanoo.

Suositusten mukaan Vinnin kehittämää koiranruokaa tulisi antaa keskikokoiselle koiralle 100 grammaa ateriaa kohden. Tällä hetkellä tuon ruuan hinta on noin 60 euroa kilolta eli 6 euroa ateriaa kohden. Jos ajatellaan, että koira syö kaksi kertaa päivässä, tulee ruualle hintaa 12 euroa päivässä.

Jos ruuan hinta sen sijaan olisi 400 euroa kilolta, olisi aterian hinta 40 euroa eli suunnilleen neljän lounasravintolan annoksen verran. Päivässä rahaa koiranruokaan palaisi 80 euroa.

Kun rahanmenoa pohditaan koko vuoden osalta, tilanne näyttää vielä hurjemmalta. Koiran ruokkimiseen palaisi näin ollen 29 200 euroa. Kuukaudessa tämä tekisi runsaat 2 400 euroa.

Vertailun vuoksi Tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kokoaikatyötä tekevien palkansaajien yleisin kokonaisansio oli 2 500 euroa kuukaudessa vuonna 2016.

Yrittäjä ei lähde arvioimaan, voitaisiinko lihaa edes täysin korvata sirkoilla. Hän muistuttaa, ettei myöskään esimerkiksi Keski-Euroopassa ole myynnissä tuotteita, joissa sirkkoja olisi sata prosenttia ruuasta.

"Koiran ruuansulatus toimii nopeasti, joten sirkka on sille hyvin sopivaa ravintoa. Sirkoissa on hyviä happoja ja rasvoja", Vinni kuitenkin kehuu sirkkoja.

Lue lisää:

Kotimaisesta koiranruuasta tuli hitti – Dagsmark Petfoodin puolivuotias tehdas laajentaa jo tuotantoaan

Floppasivatko sirkkatuotteet? Sirkkamakkarat ja -pihvit jatkuvasti alelaarissa

Aiheeseen liittyvät artikkelit