Espoon BarLaurea kokeilee hävikkiruokaa viikon ajan – Ammattikorkeakoululaisille herkkuja ylijäämästä
Hävikistä herkuksi -kokeilussa hävikkiruokaravintola Loop ja Laurea- ammattikorkeakoulun ravintola BarLaurea kokeilevat, kuinka hävikin hyödyntäminen onnistuu ammattikeittiössä.
Hävikkiruoka voi olla esimerkiksi myymättä jääneitä kasviksia, jotka ovat täysin syömäkelpoisia. Kuva: Markku VuorikariHelsinkiin 2016 perustettu hävikkiruokaravintola Loop pelastaa päivittäin noin 600 kiloa ruokahävikkiä kymmenestä kaupasta ja toimittaa siitä 70 prosenttia hyväntekeväisyyteen.
BarLaureassakin hävikki on jo ennestään tuttu teema, ja ravintolassa suositaan kestävää kehitystä sekä ekologista lähiruokaa. BarLaureassa käy päivittäin 500–750 ruokailijaa.
Hävikistä herkuksi -kokeilun avulla saadaan tietoa, miten hävikkiruuan hyödyntämistä kannattaa laajentaa ammattikeittiöihin. Kokeilun aikana Loopin food rescue -lähetit toimittavat BarLaurealle päivittäin keskimäärin 250–300 kiloa hävikkiä, ja BarLaurean viikon ruuat tehdään pääsääntöisesti hävikistä.
Kokeilu alkaa ensí tiistaina. Siinä Loopin ruuanpelastusrinkiin otetaan mukaan viisi uutta S-ryhmän kauppaa, joista hävikkiä haetaan. Lisäksi Vaasan ja Jalotofu ovat mukana kokeilussa lahjoittamalla tehtaalla syntyvää hävikkiä.
Jos kokeilu onnistuu, konseptin voi monistaa myös muihin ammattikeittiöihin, uskoo kokeiluehdotuksen tehnyt From Waste to Taste ry.
"Suomalainen ruokahävikki on jopa 460 miljoonaa kiloa vuosittain, joten koko ajan pohdimme uusia ratkaisuja hävikin pienentämiseen. Tämä on yksi ja laajavaikutteinen tapa kokeilla", kertoo From Waste to Taste ry:n projektipäällikkö Johanna Kohvakka.
Hävikkiruokakokeilu kuuluu hallituksen kärkihankkeeseen Kokeileva Suomi, jonka tavoitteena on edistää kokeilukulttuuria ja löytää uusia ratkaisuja yhteiskunnan ja palveluiden kehittämiseen.
Otsikkoa korjattu 6.2. Espoon BarLaurea...Ammattikorkeakoululaisille herkkuja
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
