Ruoka

Evira: Brasilian kohulaitoksista tuotu lihaa myös Suomeen, selvitykset jatkuvat

Ruoka 20.03.2017

Eviran mukaan Suomeen on alkuvuonna tuotu lihaa Brasiliasta myös niistä laitoksista, joissa on ollut nyt uutisoituja ongelmia.


Kari Salonen
Lihan alkuperän selvittäminen tuntuu kriisien keskellä entistä tärkeämmältä.

Tammi-helmikuussa 2017 Brasiliasta on tuotu Suomeen naudanlihaa tuoreena noin 30 000 kiloa ja pakastettuna noin 3 500 kiloa sekä siipikarjanlihaa noin 155 000 kiloa valtaosin pakastettuna. Alustavasti näyttää siltä, että kaikki pakastettu naudanliha, tuoretta naudanlihaa noin 6 000 kiloa sekä pakastettua siipikarjanlihaa noin 9 000 kiloa olisi tullut Suomeen ongelmiin yhdistetyistä laitoksista, Evirasta kerrotaan.

Vielä ei osata sanoa, onko Suomeen tuoduissa erissä ollut huonolaatuista lihaa. Evira jatkaa selvityksiä.

Myös Euroopan komissio jatkaa asian selvittämistä. Komissio on pyytänyt Brasilian viranomaisilta pikaisesti tietoa ongelmien laajuudesta ja yhteyksistä EU-alueelle tuotuihin lihaeriin.

Komissio valmistelee parhaillaan tuontikieltoa ongelmalaitoksille.

Brasilialaisesta siipikarjanlihasta on tullut vuonna 2016 ja 2017 salmonellaa koskevia ilmoituksia Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisten nopean hälytysjärjestelmän RASFFin kautta. Suomeen näitä lihaeriä ei ole tuotu.

"Yritykset toimivat Suomessa varsin vastuullisesti. Osa yrityksistä on lopettanut lihantuonnin Brasiliasta jo aiemmin tuotteissa havaitsemiensa laatuongelmien vuoksi tai kuluttajapalautteen pohjalta", toteaa johtaja Leena Räsänen Evirasta.

Evira tiedottaa selvitysten etenemisestä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit