Ruoka

HS: Suomalaiset popsivat yhä enemmän kaukoruokaa, ja sen tuottamiseen tarvitaan 590000 hehtaaria peltoa

Ruoka 17.10.2016

Lähiruokabuumista huolimatta sellaisenkin ruuan tuonti kasvaa, jota voitaisiin tuottaa kotimaassa.


Satu Lehtonen
Suomalaisten kahvinjano vaatii runsaasti maata ja vettä tropiikissa.

Ympäristötieteen tohtoriopiskelija Vilma Sandström ja professori Pekka Kauppi kertovat Helsingin Sanomissa, että suomalaisten tuontiruuan nälkään tarvitaan 590 000 hehtaaria peltoa Euroopassa, Aasiassa ja Amerikoissa.

Ruuan ja rehun tuonti on kasvanut jatkuvasti viime vuosikymmenet - myös sellaisten kasvien, joita voitaisiin viljellä kotimaassa.

Yli 35 prosenttia suomalaisten kuluttamista kasvituotteista ja suomalaisten kotieläinten syömistä rehuista tuli ulkomailta vuonna 2011.

Tutkijoiden mukaan suomalaisten kulutuksessa luonnon monimuotoisuudelle vahingollisinta on tropiikin luontoa syrjäyttävä viljely: kahvin, kaakaon, sokeriruo'on ja soijan tuotanto.

Helsingin Sanomat: Yhä suurempi osa suomalaisten elintarvikkeista tulee ulkomailta – eniten lisääntyi sellaisen ruoan tuonti, joka voitaisiin kasvattaa kotimaassa

Aiheeseen liittyvät artikkelit