Ruoka

Itämeren lahna jalostui kalapihviksi ja Pirkka-tuotteeksi

Ruoka 06.04.2017

"Valtakunnallinen iso toimija luo pitkäaikaisen kuluttajakysynnän."


Ruokakesko
Saaristolaiskalapihvi valmistetaan Apetitin tehtailla Säkylässä.

Itämeren lahnaa käytetään ensimmäistä kertaa laajasti kuluttajatuotteiden raaka-aineena, kun Pirkka saaristolaiskalapihvit tulevat huhtikuussa markkinoille.

Aiemmin Itämeren lahnan käyttö on rajoittunut rehuihin.

Lahnan pyynti on seurausta John Nurmisen Säätiön lähikalahankkeesta. Yksi hankkeen päätavoitteista on lisätä kestävästi pyydetyn kotimaisen kalan määrää suomalaisten ruokalautasilla.

Kalat pyydetään Saaristomeren ja Pohjanlahden alueelta.

K-ryhmän mukaantulo on merkittävä edistysaskel, kun suuren valtakunnallisen toimijan avulla luodaan pitkäaikainen kuluttajakysyntä särkikalojen käytölle, kuten lahnalle, kertoo John Nurmisen Säätiön projektipäällikkö Miina Mäki.

Särkikalojen, kuten lahnan ja särjen kalastus ihmisravinnoksi vähentää tehokkaasti Itämeren ympäristökuormitusta.

Ruuan tuotanto on yksi suurista Itämeren kuormittajista. Ravinteiden kierrättäminen kalastamalla vesistöistä takaisin hyötykäyttöön on osa kiertotalousmallia. Lisäksi Itämeren lahna ja särki ovat ekologinen vaihtoehto lihalle ja tuontikalalle.

Pirkka-tuote on pakaste ja se on K-ruokakaupoissa huhtikuussa. Saaristolaiskalapihvi valmistetaan Apetitin tehtailla Säkylässä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit