Ruoka

Itämerta puhdistavat särkipihvit tulevat kauppoihin keväällä

Ruoka 06.02.2017

Pian kuluttajilla on mahdollisuus syödä Itämerta puhtaammaksi. John Nurmisen säätiö toivoo särkikalapihvistä uutta nyhtökauran kaltaista hittituotetta. Kalastajahaku on auki tämän viikon.


Markku Vuorikari
Särkikalasaaliin mukana Itämerestä poistuu fosforia. Poistokalaa on käytetty rehuna ja pahimmillaan kompostoitu. Nyt koko saalis halutaan ihmisten lautasille.

Julkisen puolen keittiöissä särkikalapihvejä on nautittu satunnaisesti jo pitemmän aikaa. Nyt poistokala halutaan myös kotitalouksien ruokapöytiin.

John Nurmisen säätiön Lähikalahankkeen projektipäällikkö Miina Mäki kertoo, että kevään mittaan selviää, mikä valmistaja tekee särkikalapihvit ja mistä niitä voi ostaa. Raaka-aine saadaan hankkeen värväämiltä kalastajilta.

Säätiön lähikalahankkeen tavoitteena on pyytää tänä vuonna 150–200 000 kiloa särkikaloja. Saaristomeren alueelle rekisteröityneet ammattikalastajat voivat hakea urakkaan mukaan perjantaihin saakka.

Saaliista maksetaan fosforinpoistopalkkio. Mäen mukaan särkikalojen pyynti ja myynti on tarkoitus saada pyörimään kaupallisin voimin, jolloin tuista voidaan luopua. Tavoite onnistuu, jos kuluttajat pääsevät särjen makuun.

Aiheeseen liittyvät artikkelit