Ruoka

Kokkaa kokin ja konkarin opeilla

Ruoka 09.01.2016

MT-viikonvaihteen ruokasivujen konkari Anneli Pessala saa parikseen uraansa aloittelevan Henni Laitalan.


Jaana Kankaanpää
Anneli Pessala ja Henni Laitala vuorottelevat tänä vuonna Maaseudun Tulevaisuuden ruokaohjeitten tekijöinä.

MT-viikonvaihteen ruokasivujen konkari Anneli Pessala saa parikseen uraansa aloittelevan Henni Laitalan.

Keittokirja oli Anneli Pessalan mielilukemista jo alle kouluikäisenä. Hartolalaisella ja myöhemmin heinolalaisella lypsykarjatilalla varttunut Anneli opiskeli Helsingissä kotitalousopettajaksi ja pääsi töihin Valion koekeittiöön. "Ensimmäinen ja ainoa työpaikkani”, Anneli naurahtaa, nyt jo eläkeläisenä.

Valion tiedotusjohtajana toimi tuolloin Marjatta Väänänen, jonka puoliso Jouko oli Maaseudun Tulevaisuuden päätoimittaja. Helsingin Sanomissa oli juuri aloitettu ruokasivut ja niinpä Marjatta ehdotti, että tehkääpäs tytöt kokeeksi muutama ruokajuttu MT:hen.

”Se kokeilu jatkuu vieläkin”, Anneli ­paljastaa.

Vuosi oli 1977 eli Anneli on laatinut reseptejä MT:hen lähes 40 vuotta, välillä yksin, välillä vuorotellen toisen tekijän kanssa.

Anneli asuu yli puolet vuodesta Heinolassa, missä hän joka vuosi kylvää kasvimaalle jotain uutta ja jakaa kokemuksiaan lukijoille.

Annelin periaate on antaa lukijoiden arkeen sopivia ohjeita, joihin raaka-aineet löytyvät lähimmästä marketista.

Henni Laitalakin on lypsykarjatilan kasvatti Nivalasta. Lukion jälkeen Henni kouluttautui kokiksi Tampereella. Työpaikka löytyi Helsingistä, mutta vähän ajan päästä Henni alkoi kaivata muuta. Hän pääsi yliopistoon lukemaan suomen kieltä.

Ensimmäisen ruokajuttunsa Henni kirjoitti viime syksynä kuukausiliite Kantrin harjoittelijana.

Viikonvaihteen uusilla ruokasivuilla Anneli ja Henni vuorottelevat. Henni kirjoittaa joka kuukausi jutun Mitä Suomi söi -sarjaan, jossa käydään läpi vuosikymmenet 1910-luvusta tulevaisuuden ruokaan. Muina viikkoina Anneli jakaa sesonkiin ja vuotuisiin juhliin sopivia ohjeitaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit