Ruoka

Kotona leivotut tortillat voittavat kaupan tuotteet mennen tullen

Ruoka 01.09.2016

MT:n Mitä Suomi söi -sarjassa muistellaan 1990-lukua, jolloin suomalaiset maistelivat texmexruokaa.


Jaana Kankaanpää
Texmex löi suomalaisten tietoisuuteen 1990-luvulla. Broileriburritot syntyvät kotonakin, kun valmisteluun varaa aikaa.

Vehnätortillojen kaulitsemiseen ja paistamiseen kuluu hetki, mutta ne todellakin palkitsevat tekijänsä. Kannattaa ottaa pannun varteen paistaja, joka paistaa tortilloita sitä mukaa, kun niitä saadaan kaulittua.

Kahden ihmisen voimin valmistus sujuu vikkelään.

Vehnätortillat

12–14 kappaletta

7 dl vehnäjauhoja

2 tl suolaa

1 tl leivinjauhetta

75 g voita

3 dl kuumaa vettä

Mittaa jauhot ja lisää suola. Nypi rasva sormin jauhoihin, kunnes seos on murumaista. Lisää varovasti lähes hyvin kuumaa vettä, kunnes saat tasaisen taikinan. Alusta tasaiseksi, kunnes taikina ei enää tartu käsiin. Peitä kostealla liinalla. Ota noin 3 ruokalusikallista taikinaa kerrallaan ja kaulitse se ohueksi jauhotetulla pöydällä. Jos haluat tasaisen pyöreitä, käytä isoa lautasta muottina.

Ripottele jauhoa jokaiselle tortillalle, jotteivät ne tartu toisiinsa. Kuumenna tyhjä valurautapannu. Paista kymmenisen sekuntia kummaltakin puolelta, niin että muodostuu ruskeita pilkkuja. Pinoa valmiit tortillat liinan alle, jotta ne eivät pääse kuivamaan.

Broileriburritot

3–4 annosta

300 g broilerisuikaleita

1 punainen mieto chili siemenet poistettuna

1 sipuli

1 ½ rkl barbecuekastiketta

5 tomaattia

½ limetin mehu

1 tl suolaa ja pippuria

1 tl oreganoa

Kuori ja hienonna sipuli. Kypsennä broilerisuikaleita ja sipulia tipassa öljyä, kunnes ne ovat lähes kypsiä. Hienonna chili, lisää se pannulle ja paista seos kypsäksi. Pese ja lohko tomaatit neljään osaan. Poista siemenet ja kuutio malto. Lisää loput ainekset pannulle, sekoita ja kuumenna.

Lisäksi

maissinjyviä

raastettua cheddaria

guacamolea

salaattia

Guacamole

4 annosta

2 isoa avokadoa

½ limetin mehu

1 iso tomaatti

pieni pala sipulia

2 rkl silputtua tuoretta korianteria

suola ja pippuria

Pese ja leikkaa tomaatti lohkoiksi ja poista siemenet. Hienonna malto ja sipuli pieneksi. Halkaise avokadot, poista kivi ja kaavi hedelmäliha kulhoon. Lisää limetin mehu ja soseuta haarukalla. Lisää loput aineet ja laita vetäytymään hetkeksi kelmulla peiteltynä jääkaappiin ennen tarjoilua.

Aiheeseen liittyvät artikkelit