Ruoka

Lakuhullu Suomi pistää lakua leipään, lohelle ja salaattiin – poimi tästä reseptit!

Ruoka 13.09.2017

Suomalaiset ovat lakuhullua kansaa. Jopa niin pitkälle, että lakritsaa pannaan leipätaikinaan ja syödään jopa juuston kanssa.


Lakritsilla höystetty tomaatti-mozzarellasalaatti ei kaipaa edes kastiketta, jos tomaatit ovat mehukkaita.
Lakritsilla höystetty tomaatti-mozzarellasalaatti ei kaipaa edes kastiketta, jos tomaatit ovat mehukkaita.
Helppo kakku: lakuilla koristeltu juusto.
Helppo kakku: lakuilla koristeltu juusto.
Lohen graavaukseen on käytetty lakritsijuurijauhetta ja annos koristeltu lakupaloilla.
Lohen graavaukseen on käytetty lakritsijuurijauhetta ja annos koristeltu lakupaloilla.

Suomi tunnetaan lakritsimaana ja suomalaista pehmeää ja vahvan makuista lakritsia viedään ympäri maailmaa.

Lakritsi saa makunsa lakritsiuutteesta, jota saadaan uuttamalla lakritsipensaan juurta. Pensasta kasvaa villinä Lähi-idässä Afganistanissa ja Iranissa.

Lakritsijuurta on Kiinassa ja Aasiassa käytetty jopa ihon valkaisuun, mutta lääke- ja elintarviketeollisuuden lisäksi sitä käyttää myös tupakkateollisuus.

Suomalainen syö makeisia keskimäärin 14 kiloa vuodessa, josta kaksi kiloa on lakritsia.

Suurimmat lakritsinvalmistajat Suomessa ovat Panda, Halva, Fazer, Makulaku, Kouvolan laku ja Brunberg, kertoo toimitusjohtaja Jean Karavokyros Halva oys:tä.

Suomalainen lakritsi on kysyttyä myös maailmalla. Esimerkiksi Halvan lakutuotannosta yli kolmasosa menee vientiin.

Suomessa lakritsin maku on niin suosittu, että sillä maustetaan jopa jäätelöä. Mutta sopii lakritsi muuhunkin ruuanlaittoon. Ruokatoimittaja Tiina Rantanen kokeili maustaa lakritsilla lohta, leipää ja salaattia ja tarjota lakua valkohomejuustojen kera.

"Mahtavat makuparit. Lakritsileipä on ihanaa juuston tai lohen kanssa ja maustaa mukavasti salaatin. Laku maistuu myös homejuuston parina."

Lakritsi-tomaatti-mozzarellasalaatti

500 g eri värisiä kirsikkatomaatteja

1 pussi (185 g) lakupaloja (esimerkiksi Halvan Wanhan ajan lakuja)

250 g minimozzarellapalloja

basilikanlehtiä

Huuhtaise tomaatit ja puolita ne. Sekoita keskenään tomaattilohkot,

valutettu minimozzarella ja lakupalat.

Revi joukkoon reilusti basilikanlehtiä.

Lakuleipä

10 annosta

1 pakkaus Tuoppi Mallasmestarin saaristolaisleipäaineksia

2 1/2 dl vettä, appelsiinimehua tai piimää

1 dl (80 g) auringonkukansiemeniä tai siemensekoitusta

100 g Halvan Wanhan ajan Premium-lakuja

Lämmitä neste reilusti kädenlämpöiseksi (42 astetta). Sekoita

kuivahiiva jauhoseokseen. Lisää joukkoon myös paloiteltu laku ja siemenet.

Lisää neste jauhoseoksen joukkoon ja sekoita, kunnes taikina on tasaista.

Kaada taikina voideltuun leipävuokaan ja anna sen kohota peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa 1–1 1/2 tuntia.

Paista leipää 175 asteessa 50–60 minuuttia.

Kumoa hieman jäähtynyt limppu vuoasta ja anna sen jäähtyä hyvin ennen leikkaamista.

Leipä säilyy hyvin ja sen voi pakastaa.

Tarjoa lakuleipää sellaisenaan, graavilohen tai juustojen kanssa.

Lakugraavattu lohi

10–12 annosta

1 kg lohifileetä

2 rkl karkeaa merisuolaa

2 rkl sokeria

1 1/2 tl lakritsijuurijauhetta

½ tl rouhittua mustapippuria

(2 rkl maustettua viinaa (esim. Koskenkorva Sata))

Koristeeksi

lakupaloja

Nypi lohifileestä mahdolliset ruodot pois.

Sekoita keskenään merisuola, sokeri, lakritsijuurijauhe ja mustapippuri.

Levitä mausteseos lohifileen pinnalle. Hiero alkoholi kalan pintaan.

Kääräise lohifilee folion sisälle. Nosta jääkaappiin ja anna kalan suolaantua 12 tuntia.

Pyyhkäise mausteseos lohen pinnalta pois ja leikkaa lohi tarjolle ohuiksi viipaleiksi.

Koristele tarjoiluvati lakupaloilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit