Lasi olutta tai viiniä vähentää sydäntautiriskiä, mutta vasta yli viisikymppisillä
Lasillinen olutta tai viiniä on hyväksi terveydelle, mutta vain, jos sinulla on kohonnut sydäntautiriski eli olet yli viisikymppinen ja vielä mahdollisesti tupakoit.
Terveysvaikutuksilla ei ole todettu eroa, juoko puna- vai valkoviiniä. Olut on laimeampaa kuin viini, joten sitä nauttimalla juominen pysyy helpommin kontrollissa kuin väkeviä nauttimalla, sanoo ravitsemusprofessori. Kuva: Riitta Mustonen"Jotta hyötyisit kohtuullisesta alkoholinkäytöstä, sinun tulee olla yli viisikymppinen, sydäntautiriskinen ja ehkä ylipainoinenkin. Silloin annos olutta tai viiniä päivässä laskee kuolleisuusriskiä sydäntauteihin ja dementian riskiä", sanoo ravitsemustieteen professori Arne Astrup Tanskasta.
Astrup oli puhumassa oluen terveysvaikutuksista Panimo- ja virvoitusjuomateollisuusliiton kutsumana torstaina Helsingissä.
Jos siis olet hoikka nuori nainen etkä edes tupakoi, olut ja viini ei kohenna terveyttäsi, vaan pikemminkin päinvastoin. Rintasyöpäriski kasvaa. Jos vielä tupakoit, se yhdessä alkoholin kanssa lisää huuli- ja kurkkusyövän riskiä.
"Lihava, tupakoiva yli viisikymppinen hyötyy, jos juo kohtuullisesti eli yhden tai kaksi annosta päivässä. Mutta jos juo paljon, jopa yli 10 annosta päivässä, terveysriskit kasvavat huimasti", Astrup varoittaa.
Sydänterveyden kannalta on siis parempi juoda lasillinen päivässä kuin monta lasillista kerralla vaikkapa viikonloppuna.
Samaa terveysvaikutusta ei synny annoksesta väkeviä.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
