Ruoka

Tiesitkö: Suomalaiset saavat vihdoin tarpeeksi D-vitamiinia

Ruoka 30.10.2016

D-vitamiinin tärkeimmät lähteet ovat maito, levitteet ja kala.


Kalaa pitäisi syödä suositusten mukaan vähintään kaksi kertaa viikossa. D-vitamiinia saa myös nestemäisistä maitotuotteista ja levitteistä.

Runsaassa kymmenessä vuodessa työikäisten suomalaisten veren D-vitamiinipitoisuus on noussut kolmanneksella. Taso on keskimäärin riittävä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan tilanne osoittaa, että ravitsemuspolitiikka toimii.

Suomessa D-vitamiinia on lisätty nestemäisiin maitotuotteisiin ja rasvalevitteisiin vuodesta 2003 alkaen. Vuonna 2010 suositus lisätyn vitamiinin määrästä kaksinkertaistettiin. Myös D-vitamiinivalmisteiden käyttö on lisääntynyt.

Naisten D-vitamiinitasot ovat nousseet keskimäärin 48 nanomoolista litrassa 67:een ja miehillä 45:stä 63:een. Yleisesti 50 nanomoolin tasoa pidetään hyvänä.

Maidon ja levitteiden lisäksi D-vitamiinia saa kalasta. Jos maitoa ja levitteitä ei tule syötyä päivittäin ja kalaakin harvemmin kuin 2–3 kertaa viikossa, THL suosittelee ottamaan D-vitamiinia purkista.

Aiheeseen liittyvät artikkelit