Tutkija selvittää, altistavatko lasten marjasoseet diabetekselle
Tutkimuksessa huomattiin, että marjasoseiden sisältämät pektiini ja ksylaani altistivat hiiret ykköstyypin diabetekselle.
Marjasoseiden sisältämät pektiini ja ksylaani vaikuttivat hiirillä diabeteksen ilmaantumiseen. Kuvan soseet eivät liity tutkimukseen eivätkä sisällä pektiiniä tai ksylaania. Kuva: Kari SalonenTurun yliopistossa lääketieteen tohtoriksi väittelevä Rohini Emani teki mielenkiintoisen huomion selvittäessään, mikä voisi olla syynä ykköstyypin diabeteksen yleistymiseen.
Tutkimuksessa selvitettiin muun muassa, miten marjasoseiden sisältämät pektiini ja ksylaani vaikuttavat diabeteksen ilmaantumiseen.
"Toisin kuin altistuminen lehmänmaidon proteiineille tai viljan gluteiinille, altistuminen pektiinille ja ksylaanille lisäsi merkitsevästi diabeteksen ilmaantumista nuorissa hiirissä", Emani kertoo.
Suomessa marjasoseet ovat ensimmäisiä kiinteitä ruoka-aineita, joita vauvoille suositellaan täysimetyksen ohella.
Tiedemaailma on yksimielinen siitä, että ykköstyypin diabeteksen yleistyminen johtuu tavalla tai toisella muuttuneista ympäristötekijöistä. Marjasoseiden jäljille päästiin, kun otettiin tutkimuskohteeksi lapsen suoliston varhainen mikrobisto.
Rohini Emanin väitöskirja tarkastetaan Turun yliopistossa 9.9.2016.
Artikkelin aiheet- Osaston luetuimmat
