Ruoka

Valtion ympäristökeskuksen hanke ajaa kasvisruokaa kouluihin: "Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia"

Ruoka 14.03.2017

Hankkeen tiedotteen kuvassa tarjoillaan soijamakaronilaatikkoa – kouluruokasuosituksissa kehotetaan puolestaan lisäämään sesonginmukaisia kasviksia.


Johannes Tervo
Tälle kouluruokailijalle broilerikastike maistuu.

Suomen ympäristökeskus on aloittanut hankkeen, jossa testataan ja tutkitaan tapoja kasvisruoan houkuttelevuuden lisäämiseksi kouluruokailussa.

"Kouluruokasuositusten mukaan kasvisruokaa tulisi lisätä kouluruokailussa. Muutos ei kuitenkaan tapahdu itsestään", sanoo erikoistutkija Minna Kaljonen ympäristökeskuksesta.

"Jyväskylässä, Asikkalassa ja Liperissä toteutettavat kokeilut suunnitellaan yhdessä kuntien ruokapalveluiden ja koulujen kanssa. Lähtökohtana on kehittää uudenlaista yhteistyötä ja oppimista oppilaiden, koulun, ruokapalvelujen ja vanhempien kesken", ympäristökeskus kertoo.

"Vähemmän lihaa, enemmän kasviksia", tiedotteessa tiivistetään.

Perusteluna ovat uudet kouluruokasuositukset, jotka ympäristökeskuksen mukaan kehottavat vähentämään punaisen lihan ja lihajalosteiden käyttöä ja lisäämään sesonginmukaisten kasvisten käyttöä.

Tiedotteen kuvituksena on ruokatarjoilu, jossa makaronilaatikkoon on laitettu jauhelihan sijaan soijarouhetta.

Kasvisten määrän lisääminen ruokailussa on perusteltua sekä terveyden että ympäristön kannalta, ympäristökeskus toteaa.

"Kasvisten määrän lisääminen ruokavaliossa auttaa ehkäisemään sydän- ja verisuonitauteja sekä 2-tyypin diabetesta. Ruokavalioita muuttamalla myös ruoan tuotannon ja kulutuksen ympäristökuormaa voidaan vähentää merkittävästi."

Kasvisruokailun hyväksi koettuja käytäntöjä aiotaan levittää useiden verkostojen kautta, muun muassa Kohti hiilineutraalia kuntaa (Hinku) -verkostossa ja resurssiviisaiden FISU-kuntien kautta.

Koko kouluruokailuhanke on osa Suomen Akatemian rahoittamaa "Politiikka, käytännöt ja kestävän ruokavalion muutospotentiaali (Poprasus)" -hanketta. "Tutkimuskonsortiossa ovat mukana Suomen ympäristökeskuksen lisäksi Tampereen yliopisto ja Kuluttajatutkimuskeskus. Hanke toteutetaan vuosina 2017-2020", ympäristökeskus kertoo.

Lue myös

Miksi WWF suosittelee soijaa ihmisruuaksi mutta kehottaa välttämään sillä ruokittua lihaa?

Uudet kouluruokailusuositukset tuovat lautasille lisää kasviksia

Kotimaista naudanlihaa voi syödä paremmalla omallatunnolla kuin tuontilihaa – lihaa vastustetaan usein perustein, jotka eivät meillä päde

Aiheeseen liittyvät artikkelit