Suomalainen Maaseutu

Puutarhaliiton 10 vinkkiä, miten istutukset selviävät hengissä lomamatkan ajan

Suomalainen Maaseutu 11.07.2017

Kuihtuneet kukat tai pitkäksi venynyt nurmikko houkuttelee lähinnä kutsumattomia vieraita.


Sanne Katainen
Kun huolehdit etukäteisvalmisteluista, niin kukat pysyvät hengissä myös matkan aikana.

Kasvit selviävä mainiosti viikonlopun tai viikonkin lomareissusta, kun etukäteishuolto on tehty hyvin, sanoo puutarha-agronomi Timo Taulavuori Puutarhaliiton tiedotteessa.

Pidemmän reissun ajaksi Taulavuori suosittelee pyytämään naapureilta apua tai hankkimaan automaattisen kastelujärjestelmän.

Taulavuori antaa 10 vinkkiä, miten kasvit säilyvät reissun ajan hengissä.

1. Istuta pienissä ruukuissa olevat kasvit isompiin astioihin tai altakasteluruukkuihin, joiden reilu multa- ja vesitila varastoi kosteutta ja ravinteita. Ulkokasveilla multatilaa pitäisi olla vähintään kolme litraa.

2. Katso viikon säätiedotus etukäteen. Jos luvassa on sadetta useana päivänä, siirrä kasvit suojaan sateelta, ja jos hellettä ennustetaan, niin varjoisa paikka on silloin paras.

3. Yli viikon poissaoloon kannattaa varautua niin, että ruukuissa ja amppeleissa olevia kasveja typistetään hiukan pienemmiksi haihdunnan vähentämiseksi. Kasvit tuuheutuvat leikkauksen jälkeen.

4. Jos kuivuutta on tiedossa, nostetaan amppelit ja ruukut pesuvateihin, joiden pohjalle laitetaan noin viisi senttiä vettä. Umpinaisiin astioihin on vastaavasti hyvä porata ylivuotoreiät noin 3–5 senttiä pohjasta, jotta kasvit eivät huku mahdollisten rankkasateiden aikana.

5. Köynnöksille ja pitkävartisille kasveille on hyvä asentaa tuet jo etukäteen, sillä kasvu kiihtyy kesän aikana. Tuet suojaavat myös tuulilta ja ukkosmyrskyjen tuhoilta.

6. Lannoituksesta selviää kesän aikana helpoiten, kun multaan lisätään kestolannoiterakeita tai -puikkoja. Silloin pelkkä vesikastelu riittää lomakaudella.

7. Kasteluvettä kannattaa varastoida saaveihin ja ämpäreihin, mikä helpottaa kastelua, varsinkin, jos tuttu kastelija käy hoitamassa kasveja.

8. Kasvit haihduttavat vähemmän, jos ne ovat varjossa tai tuulettomassa paikassa. Toisaalta esimerkiksi tumma suojainen eteläseinusta on aina kuumin paikka, joten ruukkuja ei pidä sijoittaa loman ajaksi paahteisimmalle seinustalle.

9. Avaa kasvihuoneiden, kastien ja lasitettujen tilojen ikkunat ja luukut raolleen, sillä suljetussa tilassa lämpö voi nousta kasveille sietämättömäksi.

10. Erilaisten kotikutoisten kastelusysteemien avulla voi myös varmistaa kasvien vedensaannin. Nurin perin käännetyt vesipullot ja vesiastiaan upotetut huopa-/kangasmatot ruukkujen alla tuovat lisäkosteutta. Ne on hyvä testata etukäteen, jolloin käytännössä näkee, miten ne toimivat.

Aiheeseen liittyvät artikkelit