Suomalainen Maaseutu

Tietokone ruokkii tarkemmin kuin ihminen – "aiemmin jäi rehua syömättä 500 euron arvosta"

Suomalainen Maaseutu 16.04.2017

Uusi TFM Tracker -ohjelmisto tarkentaa aperehun tekoa ja tuo tietoa rehukustannusten seurantaan ja hallintaan.


Markku Pulkkinen

Juhani Lemola hankki tammikuussa uuden Trioliet-apevaunun ja yhdisti siihen TFM Tracker -ruokinnan hallinta- ja johtamisjärjestelmän. Kokonaisuus on toiminut moitteetta.

Juhani Lemola hankki tammikuussa uuden Trioliet-apevaunun ja yhdisti siihen TFM Tracker -ruokinnan hallinta- ja johtamisjärjestelmän. Kokonaisuus on toiminut moitteetta.
Markku Pulkkinen
Rehureseptitiedot siirretään tietokoneelta apevaunulle muistitikulla. Työntekijä palauttaa muistitikun vuoronsa päätyttyä toimistoon, jolloin toteutuneet ruokintatiedot siirtyvät ohjelmistoon. Vaa’an näytön saa siirrettyä halutessaan tablettiin tai puhelimeen.
Rehureseptitiedot siirretään tietokoneelta apevaunulle muistitikulla. Työntekijä palauttaa muistitikun vuoronsa päätyttyä toimistoon, jolloin toteutuneet ruokintatiedot siirtyvät ohjelmistoon. Vaa’an näytön saa siirrettyä halutessaan tablettiin tai puhelimeen.

Lammilaisen ViehKo Oy:n omistaja Juhani Lemola tarkastelee edellisen päivän rehukustannusta. Kun rehukustannus vähennetään maitotuotosta, jää viivan alle seitsemän euroa lehmää kohti. TFM Tracker laskee automaattisesti rehukustannuksen, kun siihen on syötetty säilörehun ja ostorehujen hinnat. Ohjelma kertoo myös, että jokainen lehmä söi keskimäärin 23 kiloa kuiva-ainetta.

"Olen innostunut uuden ohjelman myötä rehu- ja kannattavuusseurannasta. Tämä on todella hyvä apu tarkempaan ruokintaan sekä kustannusten ja varastojen hallintaan. Ohjelman tuottamat laskelmat ja raportit ovat selkeitä", Lemola kehuu.

ViehKo Oy hankki uuden, 24 kuution Trioliet Solomix 2 2400 LZ T -seosrehuvaunun tammikuussa. Lemola otti siihen lisävarusteena TFM Tracker -tuotannonohjausjärjestelmän. Ohjelmisto vaatii apevaunuun vaa’an, jossa on muistitikkuliitäntä ja WiFi.

"Apevaunu on toiminut hyvin ja rehuseokset ovat todella tarkkoja. Uuden vaunun etuina ovat myös kaksiportainen automaattivaihteisto ja kääntyvät telipyörät", Lemola kertoo.

Vaunun täyttäjä syöttää vaa’an näytölle oman käyttäjäkoodinsa ja ruokintaryhmän. Sen jälkeen vaa’an näyttö neuvoo, mitä rehukomponenttia ja kuinka paljon vaunuun lastataan. Kun kunkin rehun kilomäärä on täynnä, antaa vaaka äänimerkin ja näyttö osoittaa nollaa.

"Rehun laatu ei enää vaihtele työntekijöittäin, vaan on aina tasaista."


Lemola sai TFM Trackerin käyttöön puolen päivän koulutuksen tehtaan edustajilta ja on opiskellut sen jälkeen itse lisää. Hän huomasi, että englanninkielinen versio on helpompi käyttää, kun hieman kankeasti käännetty suomenkielinen versio.

Lemola on hankkinut jo toisenkin vaa’an, joka asennetaan vanhaan apevaunuun. Siihen kerätään syömättä jäänyt rehu ruokintapöydältä ja kuljetetaan nuorkarjalle. Pian on tarkasti tiedossa myös lehmiltä syömättä jääneen rehun määrä.

Tällä hetkellä Lemola on jakanut lehmät ruokintaseurannassa kahteen ryhmään, 95 lehmää kumpaankin. Tuotantomäärät ja rehukustannukset ovat kummassakin ryhmässä suunnilleen samanlaiset ja hän harkitseekin ryhmien yhdistämistä.

"Myös varastojen hallinta on nyt helpompaa eikä varastossa seiso liikaa ostorehua, vaan sitä pystyy tilaamaan vasta silloin, kun ohjelma ilmoittaa rehun olevan vähissä. Tämä helpottaa kassan hallintaa, sillä varastoitavissa rehuissa on kiinni koko ajan 100 000 euroa tai ylikin."

Lemolan mukaan yksi hyvä puoli on myös se, että navetan läpi menevät ravinnemäärät näkee tarkasti. Esimerkiksi fosforin ja muiden ravinteiden kilomäärät rehussa ja poistuvassa lannassa ovat päivätasolla tiedossa. Ravinteita ei kulje navetan läpi turhaan, mikä on ympäristönkin etu.

Jatkossa myös lypsyasemalta tulevat maitomäärätiedot menevät suoraan Trackeriin. Nyt päivittäinen maitotuotos syötetään ohjelmaan käsin.

TFM Tracker Pro-version veroton hinta on noin 4 300 euroa. Lisäksi ohjelmiston käytöstä pitää maksaa 250 euron vuosittainen lisenssimaksu.

"Tähän saakka meillä on jäänyt rehua syömättä kuukausittain noin 500 euron arvosta. Ohjelmisto maksaa itsensä takaisin pelkästään tätä kautta reilussa puolessa vuodessa. Uskon, että tasaisempi rehun laatu lisää myös maitotuotosta", Lemola sanoo.

"En ole ollut aikaisemmin kovinkaan kiinnostunut tuotantoon liittyvästä tietotekniikasta, mutta nyt mieli on muuttunut. Tietotekniikan avulla saa paljon tärkeää tietoa ilman ylimääräistä vaivaa."

Aiheeseen liittyvät artikkelit