Suomalainen Maaseutu

Tuottajan heikko asema huolenaiheena Porissa: "Kun vain jaksetaan aallonpohjassa, niin eiköhän se nousu vielä tule"

Suomalainen Maaseutu 12.07.2017

Suomi-Areena jatkui keskiviikkoaamuna MTK:n Kesää keitossa -tapahtumalla. Vihannesten pilkkomisen lomassa keskusteltiin suomalaisen ruuan puhtaudesta ja alan tulevaisuuden näkymistä.


Lari Lievonen
Anni-Mari Syvänniemen juontamassa kesäkeittoaineisten pilkkomiskilpailussa kisailivat Satakunnan Elykeskuksen Marja Karvonen, porilainen ruokakauppias Jan Koskinen ja nautoja kasvattava Erika Koivumäki.

"Kuka saa nopeinten valmiiksi kattilallisen kesäkeiton aineksia?" MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syvänniemi julisti leikkimielisen kilpailun alkaneeksi.

Kasviksia pilkkoivat Satakunnan Elykeskuksen ylijohtaja Marja Karvonen, porilainen ruokakauppias Jan Koskinen ja sastamalalainen tuottaja Erika Koivumäki.

Elykeskuksen Karvonen kertoo, että Satakunta on ruokamaakunta.

"Kasvatamme 75 prosenttia koko Suomen avomaan vihanneksista. Huittisten ympärillä kasvaa kaikenlaisia sesonki- ja satokauden tuotteita. Esimerkiksi Suomen punajuurista tuotetaan yli 80 prosenttia Satakunnassa."

Kauppias Koskinen painottaa, että suoraviivaisempi ruokaketju olisi kaikille eduksi. Hän on järjestänyt Paikallista sinulle -kampanjan, jonka avulla on pyritty tukemaan tuottajia.

"Paikallista tuotantoa on ylläpidettävä, jotta voimme tarjota asiakkaille tuotteita tuoreeltaan. Olemme mukana kehittämässä maakuntia, etteivät ne unohdu globaalissa maailmassa", Karvonen kertoo.

Kisailijoiden yhteinen huolenaihe on tuottajan heikko asema. Emolehmiä, lihakarjaa ja sonneja kasvattava Koivumäki kertoo, että kotimainen liha on erittäin puhdasta.

"Antibiootteja käytetään vain sairauksien hoitoon. Rahanlähteitä joudumme hakemaan muualtakin, joten mieheni on töissä myös tilan ulkopuolella. Olisi ihanteellista, että saisimme perheemme elätettyä yrittäjinä, mutta tällä hetkellä se ei vain ole mahdollista."

Karvonen jatkaa, että valtion pitäisi puuttua maatilojen heikkoon kannattavuuteen. Hän huomauttaa, että tilojen lukumäärä on jatkuvasti laskenut Satakunnassakin. Tällä hetkellä maakunnassa on noin 3 100 maatilaa, kun vielä vuonna 2013 niitä oli melkein 4 000.

Kolmikko kuitenkin luottaa suomalaisen ruuan tulevaisuuteen. Maaseutunuorissa toimiva Koivumäki kertoo, että heillä on vahva usko tulevaisuuteen.

"Kun vain jaksetaan täällä aallonpohjassa, niin eiköhän se nousu vielä tule."

Kuka suoriutui kesäkeittokilpailun voittajaksi? Nopeinten tehtävän suoritti ruokakauppias Koskinen. Hänelle kuitenkin huomautettiin, että kasvikset jäivät melko suuriksi paloiksi.

"Uutta perunaa ei pidä pilkkoa liian pieniksi paloiksi, ettei se muussaannu. Niitä ei myöskään tarvitse kuoria", Karvonen perusteli nopeita ratkaisujaan.

Tasaväkisten kilpailijoiden joukosta oli mahdotonta valita voittajaa, joten Syväniemi julisti kaikki voittajiksi.

Torivartti oli MTK:n viikon viimeinen tapahtuma. Suomi-Areena jatkuu Porissa perjantaihin asti.

Lue myös:

"Tämä on täysi sensaatio!" – MTK esitteli puun muuta käyttöä Porissa

Pääkaupunkiseudun kasvatista varttui kovettu karjatalousnainen

Aiheeseen liittyvät artikkelit