Talous

Arla vaatii edelleen Valiolta 53 miljoonan euron korvauksia

Talous 12.04.2017

Taustalla vuosien 2010–12 saalistushinnoittelu.


Kimmo Haimi
Arla katsoo kärsineensä Valion saalistushinnoittelun takia 53 miljoonan euron menetykset.

Arla vaatii edelleen Valiolta 53 miljoonan euron vahingonkorvausta saalistushinnoittelun takia saamatta jääneestä voitosta, Arlan Suomen toimitusjohtaja Reijo Kiskola kertoo.

Viisi muuta korvauksia hakenutta tahoa ei halua paljastaa hakemiaan summia.

Valion kilpailijoilla oli maanantaihin asti aikaa täydentää aiempia vahingonkorvausvaateitaan.

"Tekemämme laskelmat eivät muuttaneet aiempaa vaadettamme", Kiskola toteaa. "Vaadimme edelleen 53 miljoonaa euroa saamatta jääneestä voitosta. Se on meidän mielestämme realistinen ja eri laskelmilla toteen näytetty summa."

Korkein hallinto-oikeus (KHO) päätti viime vuoden lopussa, että Valio on käyttänyt väärin määräävää markkina-asemaansa ja syyllistynyt perusmaidoissa saalistushinnoitteluun vuosina 2010–2012. Valio joutuu maksamaan 70 miljoonan euron sakot.

Valion kilpailijat saivat päätöksen myötä mahdollisuuden hakea vahingonkorvauksia Helsingin käräjäoikeudesta.

Arla, Maitomaa, Satamaito, Maitokolmio, Juustoportti ja Ilmajoen Osuusmeijeri jättivät korvaushakemuksensa Helsingin käräjäoikeuteen jo vuonna 2014, jotta ne eivät ehtisi vanhentua. Yhteensä korvausvaateet olivat 100 miljoonan euron luokkaa.

Sittemmin kaikki kantajat pyysivät saada täydentää kanteitaan. Ensin määräpäiväksi asetettiin 31.3., sitten sitä jatkettiin tämän viikon maanantaihin asti.

Helsingin käräjäoikeudesta vahvistettiin tiistaiaamuna, että päivitetyt kanteet olivat saapuneet. Niiden sisällöstä ei kuitenkaan haluttu antaa yhteenvetoa. Asiakirjoja ei myöskään annettu nähtäväksi. "Ne lähetetään ensin asianosaisille tiedoksi", käräjäsihteeri Päivi Kaipainen kertoi.

Arla oli ainoa, joka tiistaina kertoi avoimesti, millaista summaa hakee.

Aiemmin julkisuudessa olleiden tietojen mukaan Maitomaan alkuperäinen korvausvaatimus olisi ollut 15,9 miljoonaa euroa, Satamaidon 12,2, Maitokolmion 12,1, Juustoportin 1,9 ja Ilmajoen Osuusmeijerin 1,5 miljoonaa euroa.

Osuuskunta Maitomaan toimitusjohtaja Mikko Sairanen ei halunnut kommentoida asiaa, eivät myöskään Ilmajoen Osuusmeijerin toimitusjohtaja Ari Alhokoski ja Juustoportin toimitusjohtaja Timo Keski-Kasari.

Juustoportin hakeman summan voisi arvella pysyvän ennallaan, sillä Keski-Kasari toteaa: "Kanteen täydentämisestä on kyse, ei sinänsä ole muuttunut."

Samaan viittaa Maitokolmion toimitusjohtajan Juha Murto-Koiviston kommentti: "Korvausvaatimukseen on tehty tarkennuksia laskelmien osalta. Korvausvaatimuksiin ei ole tullut olennaisia muutoksia."

Satamaidon toimitusjohtajaa Jarmo Oksmania Maaseudun Tulevaisuus ei tiistaina tavoittanut.

Asianajotoimisto Merilammen kilpailuoikeustiimi on avustanut asiassa viittä meijeriä: Ilmajoen Osuusmeijeriä, Juustoporttia, Maitokolmiota, Maitomaata ja Satamaitoa.

Merilammelta ei kommentteja tiistaina herunut.

Tällainen on vuosia kestäneen maitoriidan historia

KHO piti markkinaoikeuden päätöksen voimassa: Valiolle 70 miljoonan euron sakot

Aiheeseen liittyvät artikkelit