Talous

ETL:n Heli Tammivuori: "En tarkoittanut, että kaupalla on kartellia, mutta paljon markkinavaltaa sillä on"

Talous 30.11.2017

Elintarviketeollisuuden johtaja Heli Tammivuori sanoo teollisuuden olevan monen paineen puristuksessa.


Ryynänen Riitta
Elintarviketeollisuuden johtaja Heli Tammivuori

Elintarviketeollisuuden johtaja Heli Tammivuori selittää keskiviikon twiittaustaan, jossa hänen ymmärrettiin syyttäneen kauppaa kartellivallasta.

Tammivuori sanoo kommentoineensa Luonnonvarakeskuksen Luken professorin Jyrki Niemen ja Aalto-yliopiston professorin Timo Kuosmasen Vieraskynä-artikkelissa esitettyjä ajatuksia alkutuotannon tuottajien keskinäisen myyntikartellin sallimisesta neuvotteluaseman parantamiseksi.

Niemen ja Kuosmasen asiantuntija-artikkeli julkaistiin Helsingin Sanomissa (29.11.2017).

"Huomautin, että mielipidekirjoituksissa yleensä unohdetaan se, että kauppa ostaa vain muutaman prosentin suoraan maataloustuotteista ja elintarviketeollisuus valtaosan", Tammivuori muistuttaa.

Tammivuori vastasi twiitillään MT:n toimituspäällikölle Jussi Martikaiselle. Koko keskustelu lähti liikkeelle MT:n puheenjohtajan Juha Marttilan jakamasta Niemen ja Kuosmasen Vieraskynä-artikkelista.

 

Maataloustuottajilla on mahdollisuus järjestäytyä ja muodostaa niin sanottu laillinen kartelli. Sen avulla tuottajien myyntivoima kasvaisi ja kaupan valtaa rajoitettaisiin.

"Laillinen kartelli puristaa elintarviketeollisuutta tosi paljon, kun toisella puolen (teollisuutta) on vahva kauppa. Laillisten kartellien vaikutukset osuvat elintarviketeollisuuteen tosi kovaa."

Tammivuori muistuttaa, että Suomessa eletään avoimilla markkinoilla.

"En tarkoittanut, että kaupalla on kartellia, koska ne ovat kiellettyjä kilpailulainsäädännössä. Sen voin sanoa, että kaupalla on paljon markkinavaltaa, kyllä."

Tämä valta vaikuttaa Tammivuoren mukaan elintarviketeollisuuden asemaan.

"Paine tulee kaupan suunnasta tosi lujaa elintarviketeollisuudelle. Ja laillisten maatalouspuolen kartellien kautta painetta tulee alkutuotannostakin päin."

Teollisuutta puristetaan tällä hetkellä ETL:n johtajan mukaan "ihan hirveästi joka puolelta".

"Paineessa ne timantitkin hioutuvat", Tammivuori hymähtää.

 

Maataloustuottajilla on ollut mahdollista jo pidempään tehdä yhteistyötä naudanliha- ja peltokasvisektorilla, myös hintaneuvotteluin. Vuoden alusta tämä mahdollisuus laajennettiin koskemaan kaikkia tuottaja-aloja.

Käytännössä tätä tuottajayhteistyötä ja laillisia hintakartelleja ei ole muodostettu kuin muutamia.

Syyksi ETL:n Tammivuori arvioi tuottajien vahvaa osuustoimintaa, jossa yhteiset osuuskunnat vastaavat yhteistyöstä esimerkiksi lihapuolella.

Aiheeseen liittyvät artikkelit