Talous

Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa edelleen sähköittä noin 3 500 taloutta - pahin tilanne taittunut

Talous 31.12.2017

Pohjois-Karjalassa helikopteri arvioi tilannetta ja antaa tiedot metsäkoneille, jotta linjoja päästään raivaamaan auki pahimmista paikoistakin.


Sähkökatkot ovat jatkuneet jo useita vuorokausia. Huono sää on vaikeuttanut korjaustöitä. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Sunnuntaina puolenpäivän lähestyessä reilu 3 400 asiakasta on vailla sähköä. Katkot ulottuvat 23 kuntaan pääasiassa Kainuussa ja Pohjois-Karjalassa.

Viime yönä Pohjois-Karjalaan ja Ylä-Savoon ei enää satanut uutta lunta, mikä on helpottanut tilannetta.

Ongelmat ovat kuitenkin pahimmillaan jatkuneet jo viidettä päivää tykkylumen katkottua voimajohtoja. Huono sää on vaikeuttanut korjaustöitä.

Aamulla sähköittä oli vielä liki 5 000 taloutta ja eilen aamuna virtaa ei saanut pahimmillaan noin 12 000 liittymää. Perjantaiaamu oli sähkölaitosten kartan mukaan surullisin: pahimmillaan katkoja oli yli 18 000 kodilla ja yrityksellä. Tähän nähden suunta on siis parempaan.

Karjalainen kertoo sunnuntaiaamuna, että metsät ovat saaneet tykkylumesta niin pahoja vaurioita, että uusia vikoja ilmaantuu lisää vähitellen, kun puun latvoja katkeilee.

Helikoptereilla pyritään Pohjois-Karjalan Sähkön mukaan saamaan kokonaistilanne valoisan aikana. Lisäksi sahauskopterit ovat eilisen tavoin liikkeellä. Vaikein lumitilanne on Koverossa ja Juuan, Polvelan ja Mataran seuduilla.

Kopteritietojen avulla metsäkoneita ohjataan alueille, joissa johto-osuudet ovat kärsineet pahimpia vaurioita, Karjalainen kertoo.

Tykkylumen aiheuttama häiriötilanne jatkunee sääennusteiden mukaan vuodenvaihteen yli.

Oleellista on, ettei johdoille kallistuneita puita mennä poistamaan omatoimisesti. Paloasemilla jaetaan puhdasta vettä tarpeen mukaan.

Sähkönkäyttäjä on oikeutettu vakiokorvaukseen, kun sähkökatkos on yhtäjaksoisesti kestänyt yli 12 tuntia. Korvaus maksetaan jälkikäteen automaattisesti, eli sitä ei tarvitse erikseen hakea.

Karjalaisen uutinen

Aiheeseen liittyvät artikkelit