Talous

Australialainen tila tuottaa kuudenneksen maan tomaateista merivedellä, ilman kasvumaata tai fossiilisia polttoaineita

Talous 14.12.2016

Etelä-Australian autiomaassa tomaatit kasvavat vesiviljelynä kookospähkinän kuidussa. Tärkeimmät tuotantopanokset ovat ilmaisia.


Jaana Kankaanpää
Sundrop Farmsin mukaan tuotantolaitoksen käyttökustannukset ovat huomattavasti pienemmät kuin tavallisissa kasvihuoneissa.

Port Augustassa, Etelä-Australian autiomaassa on maatila, joka tuottaa 15 prosenttia maan tomaateista – ilman makeaa vettä, kasvumaata, kasvinsuojeluaineita ja fossiilisia polttoaineita.

Sundrop Farmsin tuotantolaitos pääsi täyteen vauhtiin lokakuussa, kertoo Modern Farmer -lehti.

20 hehtaarin tilalla kasvaa 180 000 tomaatintainta, jotka tuottavat 18 000 tonnia tomaatteja vuodessa.

Tärkeimmät tuotantopanokset ovat merivesi ja auringonvalo – molemmat ilmaisia.

Merivesi pumpataan tilalle viiden kilometrin päästä. Siitä poistetaan suola aurinkovoimalla. Makealla vedellä kastellaan tomaatit ja viilennetään kasvihuoneita.

Aurinkovoimalla myös tuotetaan lämpöä ja sähköä kasvihuoneille.

Tilan maamerkki on 115 metriä korkea aurinkovoimatorni. 23 000 peiliä heijastaa torniin auringon valoa. Aurinkoisena päivänä torni voi tuottaa 39 megawattia sähköä, Modern Farmer kertoo.

Tila on kuitenkin sähköverkossa. Talvella auringonvaloa on vähemmän, jolloin tila ottaa apuvoimana verkosta 10–15 prosenttia tarpeestaan.

"Tomaatit kasvatetaan vesiviljelynä kookoskuidussa, jolloin maa-ainesta ei tarvita", tila kertoi lokakuussa uutiskanava Al-Jazeeralle.

Sundrop Farms rakensi pienen kokeilulaitoksen vuonna 2009. Ison mittakaavan laitoksen rakentaminen 2014 maksoi noin 200 miljoonaa dollaria eli 189 miljoonaa euroa. Pääomarahasto KKR:lta tila sai puolet.

Rahoituksen saamista avitti se, että australialainen supermarketketju Coles on tehnyt tilan kanssa kymmenen vuoden sopimuksen tomaattitoimituksista.

Käyttökustannukset ovat Sundrop Farmsin mukaan huomattavasti pienemmät kuin tavallisissa kasvihuoneissa.

Sundrop Farms arvioi välttävänsä 26 000 tonnin hiilidioksidipäästöt vuodessa. Tila myös säästää kaksi miljoonaa litraa dieseliä vuodessa ja 180 olympiakokoista uima-altaallista makeaa vettä.

Yhtiö rakentaa toista tuotantolaitosta Australiaan ja yksi on tekeillä Yhdysvaltojen Tennesseehen. Lisäksi Portugaliin on valmistunut yksi.

Aiheeseen liittyvät artikkelit