Talous

Kilpailija Agritek Danish Agron vedosta: "Epätietoisuus Claasin traktorien osalta hälvenee"

Talous 12.08.2017

Tanskalainen Danish Agro rakentaa uutta yhtiötä Hankkijan rinnalle myymään Claasin maatalouskoneita. New Holland- ja Case-traktoreita Suomeen tuovaa Agritekia ilmoitus ei yllättänyt.


Agritekin toimitusjohtaja Tomi Niemi (oik.) ei yllättynyt Danish Groupin aikeista perustaa uusi myyntikanava Claasin tuotteille Suomessa. Sam Nieminen toimii koko perheyhtiö SGN Groupin toimitusjohtajana.

"Epätietoisuus Claasin osalta hälvenee. Alaa seuranneet ovat osanneet odottaa tätä ilmoitusta", kommentoi New Holland- ja Case traktoreita Suomeen tuovan Agritekin toimitusjohtaja Tomi Niemi Maaseudun Tulevaisuudelle.

Maaseudun Tulevaisuus uutisoi perjantain lehdessään ja verkkosivullaan, kuinka tanskalainen Danish Agro rakentaa uuden konekauppayhtiön Suomeen. Danish Agron tytäryhtiö osti helmikuussa 45 prosenttia Konekeskon Baltian maiden tytäryhtiöstä ja loput myöhemmin. Sopimus käsitti myös option Konekeskon Suomen-maataloustoiminnoista. Hankkija saa näin konekaupan kilpailijan talon sisältä.

Traktorien ensirekisteröinneissä sekä New Holland- että Case-merkeissä ylittivät Danish Agron ja Hankkijan edustaman Claasin.

Tammi–heinäkuussa Suomessa rekisteröitiin 1002 maataloustraktoria. Markkinajohtaja on Valtra yli 57 prosentilla, New Holland markkinanelonen 9,7 prosentilla, Case kuudentena 4,6 prosentilla ja Claasin markkinaosuus oli tasan kolme prosenttia.

Kokonaisuudessaan maassa myydään vuodessa noin 1 800 maataloustraktoria. Kilpailija arvioi, että Claasin myyntiä on saattanut jarruttaa epäselvyys tulevasta myyntikanavasta. Tammi-helmikuussa Trafi rekisteröi uusia Claaseja 30 kappaletta.

Agritek on maahantuontia ja tukkukauppaa harjoittavan SGN Groupin tytäryhtiö. Agritekin vuosiliikevaihto on noin 40 miljoonaa euroa ja koko SGN Groupin 154 miljoonaa euroa.

Agritekin Tomi Niemi ei pitänyt Danish Agron ilmoitusta isona yllätyksenä. Danish Agro on toiminut konekaupassa vastaavalla tavalla jo muissa Pohjoismaissa ja Baltiassa.

Uuden tekijän tulo ja ryhmittäytyminen Suomessa panee maatalouskonekauppaan mahdollisesti uutta vipinää.

Agritekin Niemi paljastaa, että Agritekilla on parin viikon päästä uutta kerrottavaa. Mitä, siitä mies vielä vaikenee:

"Kerromme lisää parin viikon päästä."

Aiheeseen liittyvät artikkelit