Talous

Palvaajayrittäjä: "Jos saunapalvi kielletään Suomi 100 -vuotta kampanjan aikana, niin morjens"

Talous 17.02.2017

Savusauna ei taivu EU:n sääntöihin palvauspaikkana. Haminalaisella palvaajalla pelissä on perheen elinkeino.

Sanne Katainen
Suurin osa Mika Nopasen yrityksen tuotteista myydään omassa kaupassa. "Asiakkaat ovat meidän puolella", Nopanen sanoo.

"Palviliha on kansanperinnettä, kyllä tässä pitää järki löytyä. Asiakkaat ovat valmiita nousemaan barrikadeille”, haminalainen palvaajayrittäjä Mika Nopanen toteaa saunapalvilihaa uhkaavasta uutisesta.

MT kertoi tänään, että savusaunassa palvattu liha kielletään syksyllä, ellei Suomi hae sille poikkeuslupaa. Syyskuussa voimaan astuvat Euroopan unionin uudet pah-päästöjen rajat, eikä perinteisellä menetelmällä valmistettu palviliha mahdu niihin.

Maa- ja metsätalousministeriö on nihkeä hakemaan poikkeusta, sillä pah-yhdisteiden terveyshaitta on kiistaton.

Nopasen Takaladon liha ja kala palvaa lihaa perinteisellä tavalla kaksi kertaa viikossa.

”Palvaamme possua, hevosta, riistaa ja nautaa yhteensä satoja kiloja viikossa. Lisäksi palvaamme noin sata kokonaista sikaa vuodessa”, Nopanen kertoo.

Kaikki loppuu, jos savusaunassa palvaaminen kielletään. Tähän saakka poikkeuslupa EU:sta on tullut. Se on ollut väliaikainen, mutta nyt tarvittaisiin pysyvä lupa.

”Savustamisen ympärillä yrityksen maine pyörii. Perheen elinkeino tässä on kyseessä. Kaikki ovat yrityksessä töissä, ja lisäksi on pari ulkopuolista työntekijää”, Nopanen sanoo.

Savulla palvaaminen on hidasta käsityötä. Miedolla lämmöllä liha kypsyy 30–35 tunnissa.

”Silloin harmaalepän aromi tarttuu. Leppää menee 50 mottia vuodessa. Itse hakataan puut”, Nopanen kertoo.

Tosin nykyaikainen savusauna on tehty betonista ja tiilistä, sillä hirrestä ei saa enää tehdä tuotantolaitoksia. Periaate on kuitenkin sama vanha.

Sähköuunissa palvausaika olisi noin kymmenen tuntia.

”Jos palvaisimme sähköllä, olisi tuote sama kuin suurilla yrityksillä. Ei me hinnalla voida kilpailla, vaan laatu on ainoa etu isoja vastaan.”

Sähköuuni sitä paitsi voisi maksaa satoja tuhansia euroja.

Nopasen toiminta on hyvin paikallista. Liha tulee läheltä ja tuotteet myydään omassa myymälässä sekä lähiseudun kaupoissa.

Tieto pah-yhdisteiden rajoista saavutti Nopasen vasta viime viikolla.

”Ei kukaan ole palvikinkkuun kuollut. Eikö enää saa syödä mitään, mikä on tekemisissä tulen kanssa?"

Takaladon liha ja kala keskittyy nykyään vain lihaan, vaikka kala on säilynyt yrityksen nimessä.

”Vaan onko sekään enää järkevää. Jos tämä Suomi 100 -vuotta kampanjan aikana kielletään, niin morjens”, Nopanen manaa.

Lue lisää:

Savusaunassa palvattu liha kielletään syksyllä - Suomi nihkeä hakemaan poikkeusta EU:sta

MTK aikoo puolustaa saunapalvilihaa

Kauppias Kaulanen suivaantui saunapalvauskiellosta: "Älyttömin tekosyy, minkä olen kuullut"

Aiheeseen liittyvät artikkelit