Talous

Tämän vuoksi tuoretta puuta ei kannata polttaa kotiuunissa vaikka lämpölaitoksissa se kannattaa

Talous 28.02.2017

Minkälaista puuta missäkin kannattaa polttaa? Uutiset tuoreen puun käytöstä ovat herättäneet kiivasta keskustelua.


Markku Vuorikari
Puusta haihtuu kuivuessa myös muita yhdisteitä kuin vettä. Puun sisältämät uuteaineet tuottavat palaessaan myös energiaa.

MT kertoi joulukuussa, että suurissa lämpölaitoksissa tuoreesta puusta saadaan irti huomattavasti enemmän lämpöenergiaa kuin kuivasta puusta. Bioenergia ry:n toimialapäällikkö Hannes Tuohiniitty kertoo blogikirjoituksessaan, että monet pientalojen lämmittäjät ovat nyt ihmetelleet, onko heitä ohjeistettu väärin vuosikaudet.

"Miksi meitä on opetettu vuosia väärin ja kannustettua aina polttamaan ylivuotista tai ainakin kuivaa polttopuuta?"

Lämmityksen kustannussäästöt kiinnostavat Tuohiniityn mukaan kovasti. Niitä ei kotioloissa ole tuoreen puun poltosta luvassa, sillä puun kosteuden haihduttaminen takassa tai pienkattilassa kuluttaa energiaa ja siitä energiasta pääosa menee hukkaan piipusta kosteuteen sitoutuneena.

Tuore puu aiheuttaa ongelmia myös piipulle ja kattilalle. Se palaa lämpötilan alhaisuuden vuoksi epäpuhtaasti ja pienhiukkaset likaavat tulisijan ja piipun pinnat. Liika kosteus ja laskenut palolämpötila syövyttävät metallisia pintoja, Tuohiniitty muistuttaa.

"Märkä puu myös homehtuu helpommin ja tuo sisätilaan tuotuna hometta tullessaan."

Myös lämpölaitosten teknologian on oltava aivan erityistä, että tuoreen puun yhdisteet saadaan hyödynnettyä.

"Kyläkoulun kokoluokassa märkää haketta ei kannata polttaa, jos kuivempaa on tarjolla. Suuremmissakaan laitoksissa yhden kokemukset eivät ole automaattisesti siirrettävissä muualle", Tuohiniitty kertoo.

"Laitoksessa on tarkoitukseen sopiva riittävän tehokas ja laaja arina ja palolämpötilat saadaan korkeaksi."

Bioenergia: Palaako märkä puu paremmin?

Lue lisää:

Uskomukset päälaelleen – tuore puu palaa kuivaa paremmin

Tuore puu palaa iloisesti entistä useammassa lämpölaitoksessa

Aiheeseen liittyvät artikkelit