Maaseudun Tulevaisuus
Talous

Toinen maailmansota vaikutti merkittävästi ympäristöongelmien syntyyn

Talous 21.04.2017

Sodan aikana siirryttiin täiden, hyttysten ja kuoriaisten torjunnassa DDT:n ja muiden myrkkyjen käyttöön


LEHTIKUVA / AFP
Sota jätti tutkimuksen mukaan jäljen luontoon sotatoimialueilla, kotirintamalla ja varusteluteollisuuden käytössä olleilla alueilla. Kuva on Saksan Dresdenistä vuodelta 1945.

Toinen maailmansota vaikutti ratkaisevasti nykyisten globaalien ympäristöongelmien syntyyn, ilmenee Helsingin yliopistossa julkaistusta tutkimuksesta.

Toinen maailmansota jätti tutkimuksen mukaan jäljen luontoon sotatoimialueilla, kotirintamalla ja varusteluteollisuuden käytössä olleilla alueilla. Maailmansota vaikutti esimerkiksi teollisen tuotannon kemikalisaation syntyyn, ympäristömyrkkyjen käyttöönottoon ja radioaktiiviseen laskeumaan.

"Vakavin ja pitkäaikaisin sodan synnyttämistä ympäristöuhkista oli tietysti ydinaseiden kehittäminen", sanoo talous- ja sosiaalihistorian dosentti Simo Laakkonen tiedotteessa.

Ennen maailmansotaa esimerkiksi tuholaisten torjunta perustui enimmäkseen luonnonmukaisiin menetelmiin. Sodan aikana siirryttiin täiden, hyttysten ja kuoriaisten torjunnassa DDT:n ja muiden myrkkyjen käyttöön.

Sotilaat, sotavangit ja pakkotyöläiset rakensivat ympäri maailmaa muun muassa rautatietä ja satamia, joiden kautta vieraslajit levisivät uusille alueille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit