Talous

Uusi EU-sääntö tuo lisää byrokratiaa tuhansille yhteisöille – Lei-tunnuksesta liki satasen kulut vuodessa

Talous 08.09.2017

Tunnus tarvitaan vaikka osakekauppa olisi kuinka vähäistä. Monella MTK-yhdistyksellä osingot eivät kata kuluja.


Jussi Partanen
MTK-Satakunnan toiminnanjohtaja Markku Pärssinen on äimistynyt jälleen kerran lisääntyvästä byrokratiasta ja maksuista, joita lei-tunnus aiheuttaa.

Osakekauppaa käyvät yhdistykset joutuvat ensi vuodesta lähtien hankkimaan vuosittain 87 euroa maksavan lei-tunnuksen. Esimerkiksi monilla MTK-yhdistyksillä on osakkeita.

Lisäksi tunnuksen hankkiminen maksaa ensimmäisellä kerralla 136 euroa.

Tunnus liittyy tulossa olevaan eurooppalaiseen arvopaperisääntelyyn (Mifid II), joka edellyttää viranomaiset tunnistamaan osakekauppaa tekevät yhteisöt. Niitä ovat yhtiöt, säätiöt, yhdistykset ja ylipäätään kaikki toimijat, joilla on Y-tunnus.

Lei-tunnuksen tarvitsevia toimijoita voi Suomessa olla kymmeniä tuhansia, markkinavalvoja Mikko Heinsalmi Finanssivalvonnasta arvioi.

Sääntely tulee voimaan 3.1.2018 EU-maissa.

Yksityishenkilöt saavat tehdä osakekauppaa ensi vuonna edelleen henkilötunnuksella, mutta yhteisöiltä edellytetään lei-tunnuksen hankkimista, Heinsalmi sanoo.

Tunnus hankintaan Patentti- ja rekisterihallituksesta hakemuksella. Hakemusmaksu on 136,40 euroa arvonlisäveroineen, mikä kattaa ensimmäisen vuoden rekisteröinnin.

Sen jälkeen on maksettava 86,80 euron vuosimaksu (sisältää arvonlisäveron) sinä vuonna, kun osakekauppaa tehdään.

MTK-Satakunnan toiminnanjohtaja Markku Pärssinen arvostelee säännöstä turhan byrokratian lisäämisestä. "Useimmilla esimerkiksi Satakunnan MTK-yhdistyksistä on pieniä määriä osakkeita, Satakunnassa useimmiten Apetitin osakkeita. Satasen maksu vuosittain on huima omistuksiin verrattuna, useimmat eivät varmasti saa osinkoja tuon vertaa."

"Lei-tunnus on taas esimerkki siitä, että pienet laitetaan maksamaan isojen rahanpesijöiden aiheuttamat ongelmat."

Pärssisen mielestä lei-tunnuksen hankkimiselle olisi pitänyt olla joku alaraja, vaikka 50 000 euron edestä osakkeita.

Jos yksittäinen maatila käy osakekauppaa, lei-tunnus tarvitaan, koska tilalla on Y-tunnus. Lei-tunnuksen hankinnan voi välttää tekemällä osakekauppaa yksityishenkilönä.

Lei tulee englannin sanoista legal entity identifier.

Aiheeseen liittyvät artikkelit