Tiede & tekniikka

Tutkijat: Jugurtin valmistuksen sivutuotetta voidaan hyödyntää biopolttoaineena

Tiede & tekniikka 14.01.2018

Polttoainetta voisi käyttää esimerkiksi lentokoneissa.


Markku Vuorikari
Hera koostuu vedestä ja maitotuotteen vesiliukoisista aineista.

Cornellin ja Tübingenin yliopiston tutkijat ovat tulleet tutkimuksissaan siihen tulokseen, että jugurtin valmistuksessa syntyvää heraa voidaan hyödyntää biopolttoaineena.

He ovat löytäneet menetelmän, jolla herasta kehitetään esimerkiksi lentokoneisiin soveltuvaa polttoainetta. Menetelmässä kyse on siitä, että herasta jalostetaan rasvahappoja eli kaproni- ja kapryylihappoa, joista edelleen muokataan polttoainetta.

Yhden jugurttilitran valmistuksessa heraa syntyy jopa kaksi litraa. Hera koostuu vedestä ja maitotuotteen vesiliukoisista aineista.

Tutkimus on julkaistu Joule-tiedelehdessä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit