Tiede & tekniikka

Kaikki hyödyksi: Pudonneista lehdistä voi uuttaa hyödyllisiä yhdisteitä teollisuuteen

Tiede & tekniikka 08.11.2016

Syyslehtien väriaineita voidaan käyttää kosmetiikassa, tekstiilien värjäyksessä ja elintarvikkeissa.


MT kuva-arkisto
VTT:llä on menossa pilottikokeita siitä, kuinka lehtien arvokkaita yhdisteitä voidaan eristää.

Teknologian tutkimuskeskus VTT kehittää lehdille käsittelymenetelmiä, joita esimerkiksi kosmetiikka-, tekstiili-, rehu- ja elintarviketeollisuus voivat tulevaisuudessa hyödyntää.

Syyslehtien väreissä on keltaisia ja oransseja karotenoideja sekä punaisia antosyaaneja. Luonnon väriaineiden tarve eri teollisuuden aloilla kasvaa maailmanlaajuisesti voimakkaasti. Väriaineiden lisäksi lehdissä on myös muita hyödynnettäviä yhdisteitä.

VTT:n kehittämässä menetelmässä puutarhoista ja puistoista kerätyt lehdet kuivataan, jauhetaan ja uutetaan.

Erityistä huomiota on kiinnitetty prosessin ympäristöystävällisyyteen ja tuotettujen yhdisteiden turvallisuuteen.

”Löysimme laboratoriokokeissa useita lupaavia vaihtoehtoja lehtien hyödyntämiseksi. Parhaillaan on käynnissä pilotointikokeet, jotta näemme, miten menetelmämme toimivat käytännössä ja millaisia määriä arvokkaita yhdisteitä lehdistä voidaan eristää”, kertoo VTT:n erikoistutkija Liisa Nohynek.

Syyslehtien väriaineita voidaan käyttää kosmetiikassa ja tekstiilien värjäyksessä. Eri puulajien lehtien kemiallinen koostumus vaihtelee suuresti. Tietyn puulajin syyslehtiä prosessoimalla voidaan tuottaa entistä puhtaampia ja uusiin tuotteisiin soveltuvia yhdisteitä.

Väriaineiden uutosta jää ravinteikasta, kotipuutarhoihin käyttökelpoista karikemassaa. Siitä voidaan myös tuottaa haittamikrobien kasvua estäviä yhdisteitä esimerkiksi kosmetiikka- ja hygieniatuotteisiin.

Nohynek arvioi, että kehitetyt menetelmät soveltuvat raakamateriaalin jalostajille sekä tekstiili- ja kosmetiikkateolli­suudelle.

Jäännösmateriaali tarjoaa liiketoimintamahdollisuuksia puutarha-, kosmetiikka-, hy gienia- ja lääkealan yrityksille.

Syyslehdistä saatavat yhdisteet saattavat soveltua myös elintarvikkeiden väri- ja säilöntäaineiksi sekä ravintolisiksi.

Lisäksi VTT:llä kehitteillä olevien syötävien kasvisolujen ravitsemuksellisia ominaisuuksia voitaisiin parantaa näiden väriaineiden avulla.

Uuttojäännöksen sokereista voidaan tuottaa proteiinipitoista rehua ja proteiinilisää ihmisille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit